Vaneri
Case - Julkaistu 27.6.2014
Koska vaneri on kestävää ja kevyttä, sitä käytetään monenlaisessa kohteissa taloista kulkuneuvoihin. Siinä missä vanerista tehdään betonivalumuotteja rakennustyömaille, se taipuu myös designhuonekaluksi tai vaikka skeittirampiksi.
Vaneri on puulevyä joka valmistetaan liimaamalla yhteen ohuita puuviiluja. Viilut syntyvät sorvaamalla tukeista ohutta viilumattoa. Kun viilut asetellaan päällekkäin niin, että puukuitujen suunta on aina 90 asteen kulmassa edelliseen viiluun nähden, tulee vanerilevystä kestävämpi kuin saman paksuinen massiivipuulevy olisi.
Vaneriin käytettävät viilut voivat olla niin lehti- kuin havupuutakin. Koivuvaneri on lujinta ja myös kalleinta, kuusi puolestaan kevyttä, mutta puuaineen pitkien kuitujen vuoksi kestävää. Sekavaneriksi kutsutaan vaneria, jossa on käytetty eri puulajeja. Hyödyntämällä havupuun keveyttä ja koivun kaunista vaaleaa pintaa, vanerissa voidaan yhdistää kahden puulajin parhaat ominaisuudet rakentamisessa ja verhoilussa.
Vaneri on mm. rakentamisessa ja kuljetusvälineissä monin tavoin hyödynnettävä monipuolinen puutuote. Vanerilla on lukemattomia käyttökohteita henkilö- ja linja-autoista risteilyaluksiin ja rakennusten lattioista kattoihin. Vaneria käytetään keveyttä, kestävyyttä ja mittojen pysyvyyttä vaativissa kohteissa kuten kaasutankkereissa ja muottimateriaalina betonivaluissa sekä kuljetusvälineiden, kuten rekan perävaunujen ja pakettiautojen lattioissa. Erikoiskäyttöön valmistetaan lentokone- eli ohutvaneria, joka koostuu vain 0,15-0,5 mm paksuista koivuviiluista. Sitä käytetään erityistä keveyttä vaativissa kohteissa kuten kilpa-autojen pohjissa, purje- ja taitolentokoneissa ja vaikka jääkiekkomailojen varsissa.
Vaikka vaneri on vanhin teollisesti valmistettava puutuote, se on materiaalina niin nerokas, että sen parissa tehdään yhä jatkuvasti tuotekehitystä ja innovaatioita. Erilaiset pinnoitteet tuovat kulutuskestävyyttä tai ne toimivat liukuesteenä. Pinnoittamattomana ja kevyesti pintakäsiteltynä kaunispintaista koivuvaneria käytetään usein näkyviin jäävissä kohteissa, kuten katoissa ja lattioissa sekä huonekaluissa.
Toinen esimerkki tuotekehityksestä on taivutettu UPM Grada® -vaneri (kuvassa alla). Materiaali perustuu uuteen teknologiaan, jossa valmis vanerilevy kuumennetaan, sitten muotoillaan ja jäähdytetään.
UPM Grada -teknologia lisää tuotantoprosessin tehokkuutta ja mahdollistaa esim. tuolien istuinosien muotopuristusprosessissa lyhyemmän läpimenoajan, eli on nopeampi kuin vanhat menetelmät. UPM Grada on turvallinen materiaali, joka ei sisällä terveydelle haitallisia yhdisteitä. Elinkaarensa lopussa materiaali voidaan kierrättää tai polttaa turvallisesti.
Teksti ja kuvat ovat metsäalan esittelysalkun infokorteista ja ne on toteutettu yhteistyössä koko metsäalan yhteisen Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen ja metsäalan yritysten kanssa. Salkku erilaisine näytteineen on nuorison itse ideoima tapa esitellä monipuolista toimialaa. Salkkua on jaettu yläkouluihin metsäalan kouluvierailuilla. Lisätietoja salkusta ja kouluvierailuista: vilma.issakainen(@)smy.fi ja paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.