Uusia kasvutoimia biotalousstrategian toimeenpanoon

Case - Julkaistu 31.3.2025
Suomi kiihdyttää biotalousalan kasvua kasvupaketilla, joka tukee investointeja ja vahvistaa huoltovarmuutta. Tavoitteena on edistää kaupallistamista ja arvonlisän nousua. Maa- ja metsätalousministeriön kasvupaketti luo mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja tukee vientiä. Lisäksi itäisessä Suomessa on käynnistynyt TEM:n rahoittama Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelma.
Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi viime keväänä 10 miljoonan euron biotalouden kasvupaketin, jonka tavoitteena on vauhdittaa biotalouden arvonlisän kasvua ja vahvistaa Suomen huoltovarmuutta. Kasvupaketti kytkeytyy Suomen biotalousstrategiaan ja tukee sen tavoitteita, jotka tähtäävät biotalouden arvonlisän kaksinkertaistamiseen vuoteen 2035 mennessä. Kasvupaketin toimilla haetaan biotalouden arvonlisän kasvua 3 %:sta 4 %:iin.
Tänä vuonna kasvupaketista kohdennetaan varoja elintarvikeviennin edistämiseen ja ruoka-alan arvoketjujen kehittämiseen yhteensä 5,7 miljoonaa euroa. Lisäksi 2,4 miljoonaa euroa käytetään kasvu- ja kuivikemateriaalien saatavuuden turvaamiseen ja 1,9 miljoonaa euroa metsäbiotalouden arvonlisän kasvattamiseen. Varoja suunnataan työvoiman saatavuuden ja osaamisen turvaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin.
Toimenpiteitä tiekartoista investointien rahoitukseen
Ruokavienti kasvuun -kokonaisuuden tavoitteena on luoda Suomelle selkeä malli yritysten elintarvikevientiin ja rakentaa kestävää kasvua ja lisäarvoa tuotannon ja koulutuksen pohjalle. Paketin toimeenpano sisältää ruokavientimallin laatimisen lisäksi esimerkiksi kansainvälistymisvalmennusta yrityksille, viestintää ja uuden maisteriohjelman Helsingin yliopiston toteuttamana. Vuonna 2025 toteutetaan TK-hankehaku osana Valion Food 2.0 -ekosysteemiä. Toimenpiteillä tavoitellaan Suomen ruokaviennin tuplaantumista 4,5 miljardiin euroon vuoteen 2031 mennessä.
”Yhteistyön tiivistäminen ja pysyvien rakenteiden luominen ruokavientiyritysten tueksi on alan jaettu tavoite”, kertoo maa- ja metsätalousministeriössä ruoka-alan kasvuohjelmaa koordinoiva erityisasiantuntija Anni Savikurki. ”Vahvaa ruokamaakuvaa vahvistetaan ruokamatkailun kasvattamiseen tähtäävillä viestintätoimilla”, Savikurki jatkaa.
Metsäbiotalouden arvonlisä nousuun -paketilla tavoitellaan arvoketjujen pitenemistä ja vahvistumista ja tehdään satsauksia osaamiseen. Kasvupaketin rahoituksella käynnistetään esimerkiksi UudisPuu Hubi, joka kokoaa metsäbiotalouden toimijaverkostolle tietopankkeja, laskureita ja työkaluja. Lisäksi käynnistyy alueellisia puuhubeja ja kehitetään koulutusekosysteemejä varmistamaan osaavan työvoiman saatavuutta.
Kuivikkeiden ja kasvualustojen saatavuuden turvaamiseen tarkoitetulla rahoituksella parannetaan huoltovarmuutta, kilpailukykyä ja markkinaehtoisuutta tilanteessa, jossa kuivikkeiden saatavuuteen ja hintoihin liittyy uhkakuvia.
Kuluvan vuoden aikana työ aloitetaan laatimalla alan tiekartta, jossa tarkastellaan sekä turvetta että sitä korvaavia materiaaleja. Syksyllä 2025 avautuu rahoitushaku tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille sekä tuotantomittakaavan investoinneille. Toiminnalla luodaan mahdollisuuksia monipuoliselle kotimaisten kuivikkeiden ja kasvualustojen tarjonnalle ja yritysten kasvulle.
Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelma itäisessä Suomessa
Itäisessä Suomessa on vahvaa metsäbiotalouden osaamista ja tutkimuskeskittymiä. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelma on osa hallitusohjelman mukaista itäisen Suomen ohjelman toimeenpanoa. Ohjelmalla vahvistetaan alueen elinvoimaa ja korvataan Venäjän rajan sulkeutumisesta aiheutuneita haittavaikutuksia.
Ohjelman vetovastuu on Pohjois-Karjalan maakuntaliitolla. Parhaillaan on käynnissä rahoitushaku ohjelmaa toteuttaville hankkeille. Haku päättyy 10.6.2025.
Tutustu maa- ja metsätalousministeriön biotalouden kasvupakettiin ja TEM:n rahoittamaan itäisen Suomen omaan metsäbiotalouden kasvuohjelmaan tarkemmin Biotalous.fi:n uudessa osiossa Biotalousstrategian toimeenpano: uudet kasvutoimet.
Kirjoittaja: Selma Salin, biotalous.fi (selma.salin(at)tapio.fi).
Agenda2030
Biotalouden kasvupaketti ja itäisen Suomen metsäbiotalouden kasvuohjelma tukevat esimerkiksi seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
- Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
- Tavoite 9:
- Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus