Kasvupaketin osa: Ruoka-alan kasvuohjelma

Tuplataan elintarvikevienti 2031 mennessä
Petteri Orpon hallitusohjelmaan sisältyvä ruoka-alan kasvuohjelma tavoittelee alan yritysten, investointien ja työpaikkojen kasvua. Kasvuohjelman tavoite on tuplata ruokaviennin arvo 4,5 miljardiin euroon vuoteen 2031 mennessä. Avaintekijöitä ovat elintarvikkeiden jalostusasteen nostaminen, markkinalähtöisyys ja Suomen luontaisten vahvuuksien hyödyntäminen.
Ruoka-alan kasvuohjelman käynnistyessä 2025 toimenpiteet keskittyvät yritysten yhteistyön tiivistämiseen, koulutukseen, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI) sekä Suomen ruokamaakuvan vahvistamiseen.
Yhteistyön tiivistäminen ja pysyvien rakenteiden luominen ruokavientiyritysten tueksi on alan jaettu tavoite. Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys Suvi ry rakentavat ruokaviennin yrityslähtöistä kasvualustaa, joka kokoaa yhteen elintarvikeyritysten tarpeita viestien niistä hallinnolle, laatii ruokaviennin strategiaa ja kehittää viennin operatiivisia malleja etenkin pk-yrityksille.
Kasvuun tarvitaan myös kansainvälistymisen osaamista. Helsingin yliopisto toteuttaa uuden viennin ja gastronomian maisteriohjelman alkaen vuonna 2026. Vientiä jo tekevien yritysten avainhenkilöille suunnattu kansainvälistymisvalmennuksen pilottikausi käynnistyy 2025 rakentuen tiiviisti yrityslähtöisen kasvualustan yhteyteen.
Kuten hallitusohjelmatavoitteessa todetaan, TKI-rahoituksen kohdentaminen ruokajärjestelmän kestävyysratkaisuihin luo ruoka-alalle arvonlisää. Vuonna 2025 toteutetaan TK-hankehaku osana Valion Food 2.0 -ekosysteemiä. Uusien arvoketjujen tulevaisuuskuvia avaa selvitystyö ”Kestävää kasvua uusista arvoketjuista”.
Vahva ruokamaakuva on olennainen osa elintarvikeviennin onnistumista. Se vahvistuu ruokamatkailun kasvattamiseen tähtäävillä viestintätoimilla. Maa- ja metsätalousministeriön ruoka-asiantuntija edistää ruokavientiä yhdessä ulkoministeriön teemasuurlähettilään kanssa. Suomen maakuvaa vahvistetaan myös osallistumalla Osakan maailmannäyttelyyn Japanissa, jossa Suomi pääsee esille biotalousalan kestävien ratkaisujen edelläkävijänä.
Ruoka-alan kasvurahan käyttö
Biotalouden kasvupaketista kohdennetaan elintarvikeviennin edistämiseen ja ruoka-alan arvoketjujen kehittämiseen vuonna 2025 yhteensä 5,7 miljoonaa euroa.
Määrärahasta 3 miljoonalla eurolla toteutettavia toimenpiteitä ovat:
- vientitoimintojen ekosysteemin muodostaminen, pysyvän toimintamallin rakentaminen ja sen toimeenpano
- kansainvälisen liiketoiminnan strateginen johtajavalmennus ruoka-alalla
- biotaloussuurlähettilään ruoka-asiantuntijan palkkaaminen
- ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistaminen ja viestintä sekä
- Osakan maailmannäyttelyyn osallistuminen.
Tulevaisuuden ruokajärjestelmää kehittävää ja ruokaviennin kilpailukykyä edistävää Food2.0 -veturihanketta tukeviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin kohdennetaan 2,7 miljoonaa euroa.
Hankkeiden painopisteet ovat:
- Maatilojen riskit muuttuvassa toimintaympäristössä
- Ravinteiden kierron tehostaminen systeemi- ja tilatasolla
- Uusien tekniikoiden tehokas hyödyntäminen kasvinjalostuksessa
- Pellon monimuotoisuuden, kasvukunnon ja viljelyvarmuuden sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen
Tutustu osa-alueeseen tarkemmin
Ruoka-alan kasvuohjelman kuulumisia ja aineistoja esitellään MMM:n verkkosivuilla
Tilaa Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -uutiskirje, MMM.fi
Artikkelin kuva: Metsäravintola Nielu