Kasvuohjelma: Metsäbiotalouden uudet avaukset, itäinen Suomi

Itäisessä Suomessa on vahvaa metsäbiotalouden osaamista ja tutkimuskeskittymiä. Kasvuohjelma on osa hallitusohjelman mukaista itäisen Suomen ohjelman toimeenpanoa, jolla vahvistetaan alueen elinvoimaa ja korvataan Venäjän rajan sulkeutumisesta aiheutuneita haittavaikutuksia.

Itäisen Suomen Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelmassa tunnistetaan alan kehityksen keskeiset pullonkaulat ja etsitään niihin ratkaisuja tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden ja koulutuksen keinoin – sekä lyhyellä, keskipitkällä että pitkällä aikavälillä. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa metsäbiotalouden erityisosaamista ja tutkimuskeskittymiä, joita itäisessä Suomessa löytyy koko arvoketjusta: metsätaloudesta ja -hoidosta metsätietoon perustuviin palveluihin sekä materiaali-, puu-, kone-, prosessi- ja energiateknologiaan. Lisäksi ohjelma tukee kemiallista metsä- ja puutuoteteollisuutta sekä puurakentamista.

Ohjelman toimenpiteillä edistetään erityisesti alueen pk-yritysten TKI-kyvykkyyttä ja mahdollisuuksia hyödyntää kilpailtuja TKI-rahoitusohjelmia. Lisäksi tavoitteena on kasvattaa kansallista ja kansainvälistä tietoisuutta Suomen metsäbiotalouden mahdollisuuksista sekä vahvistaa yritysten investointiedellytyksiä, kansainvälistymistä ja vientiä. Ohjelma tukee myös biogeenisen hiilidioksidin talteenoton ja hyödyntämisen kasvupotentiaalin täysimääräistä hyödyntämistä.

Rahoitushaku 10.2.–10.6.2025

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on avannut rahoitushaun kasvuohjelman toimeenpanoon itäisessä Suomessa ajalle 10.2.–10.6.2025. Haettavana on yhteensä 2 424 500 euroa aluekehittämisen kansallisesta AKKE-rahoituksesta, jota voidaan myöntää yleishyödyllisille organisaatioille. AKKE on lyhenne sanoista alueen kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen.

Ohjelma kattaa Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Rahoitettavien hankkeiden tulee kohdentua useamman kuin yhden maakunnan alueelle, mikä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen ja metsäbiotalouden kehittämiseen ylimaakunnallisissa hankkeissa.

Hankkeet voivat liittyä mm. seuraaviin tavoitteisiin:

  • Puurakentamisen ja puutuoteteollisuuden jalostusarvonnostoon liittyvä TKI-toiminta (esim. teollisten prosessien kehittäminen, puunosuuden lisääminen, kiertotalousmateriaalien käyttö, komposiittituotteet, hiilletty puu)
  • Uusien korkean lisäarvon biotaloustuotteiden edistäminen, kokeilu- ja pilotointiympäristöjen hyödyntäminen sekä viennin edistäminen (esim. nanoselluloosan ja ligniinin erottelutekniikan kehittäminen, materiaalien jalostaminen, tuotekehitys)
  • Raaka-aineen saatavuuden, logistiikan ja ohjauksen optimoinnin ja kestävyyden parantaminen
  • Kiertotalouden ja teollisten ekosysteemien sekä teollisuuden uudistumisen ja digitalisaation edistäminen metsäbiotalouden arvoketjuissa
  • Biogeenisen hiilen ja hukkalämmön talteenottoon, vihreän vedyn valmistukseen sekä vedyn / biokaasun jatkojalostamiseen liittyvä TKI-toiminta.

Kasvurahan käyttö

TEM on myöntänyt Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelman toteutukseen 2 474 000 euroa, josta 2 424 500 euroa on haettavissa ohjelman toimenpiteisiin.

Tutustu ohjelmaan tarkemmin

Lue lisää rahoitushausta Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sivuilta.

Artikkelin kuva: metsabiotalous.fi-oppimisympäristö​