Suomalaiselle naudanlihalle vientilupa Japaniin

Uutinen - Julkaistu 27.12.2022

Japani on hyväksynyt Suomen toimet hullun lehmän taudin (BSE) riskienhallinnan osalta ja suomalaisen naudanlihan tuonnin markkinoilleen. Vienti suomalaisista laitoksista voi alkaa välittömästi.

Suomi ja Japani ovat sopineet viennin ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta. Vientiluvan saanti on tunnustus Suomen erinomaiselle eläintauti- ja elintarviketurvallisuustilanteelle ja -valvonnalle, sillä Japanin asettamat eläinterveyttä ja tuotantohygieniaa koskevat tuontiehdot ovat erittäin tiukat.

Naudanlihan markkinoillepääsyhanke Japaniin käynnistyi vuonna 2017. Olennainen osa hanketta oli Suomen BSE-riskin arviointi. Lisäksi Japaniin on toimitettu laajoja selvityksiä Suomen viranomaisvalvonnasta, eläintautitilanteesta ja elintarviketurvallisuudesta. Japanin viranomaiset suorittivat Suomessa järjestelmäauditoinnin vuonna 2019, minkä jälkeen hanke eteni Japanin elintarviketurvallisuusvaliokuntaan BSE-riskinarviota varten. Tämän vuoden maaliskuussa Japanin viranomaiset auditoivat suomalaiset vientilaitokset etäyhteydellä. Viennin eläintauti- ja elintarviketurvallisuutta koskevista ehdoista ja viennissä käytettävästä eläinterveystodistuksesta sovittiin Suomen ja Japanin viranomaisten kesken syksyn 2022 aikana käydyissä neuvotteluissa.

Vuonna 2019 voimaantulleen EU-Japani vapaakauppasopimuksen vaikutukset näkyvät elintarvikeviennissä. Sopimuksen myötä poistui 90% elintarvikevientiin kohdistuneista tuontitulleista. Tullien poistuminen on kasvattanut erityisesti maitotuotteiden, alkoholin sekä lihan vientiä sekä yleisesti selkeyttänyt vientiin liittyviä käytäntöjä ja sääntelyä.

Elintarvikevienti Japaniin kehittyy myönteisesti

Suomen ja Japanin viranomaisten yhteistyö elintarvikekaupan edistämiseksi on tiivistä. Maiden viranomaiset tapaavat seuraavan kerran maaliskuussa 2023 Tokiossa järjestettävien Foodex-elintarvikemessujen yhteydessä maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion johdolla. Keskusteltavana ovat muun muassa korkeapatogeenisen lintuinfluenssan ja afrikkalaisen sikaruton varalta tehtävät alueellistamissopimukset. Mikäli tauteja havaittaisiin Suomessa, sopimukset takaisivat viennin jatkumisen alueilta, joilla tautia ei esiinny.

Japani on Suomelle tärkeä kauppakumppani elintarvikeviennissä. Elintarvikeviennin arvo Japaniin on viime vuosina ollut noin 20 milj. €, mutta kasvanut tänä vuonna jo yli 30% edellisvuoden vertailuajankohtaan nähden. Japani onkin vahvan kasvupotentiaalinsa vuoksi yksi Suomen elintarvikeviennin tärkeimmistä kohdemaista. Suomesta on viety Japaniin sianlihaa jo pitkään, siipikarjanlihan vienti hyväksyttiin 2017 ja kananmunien ja munavalmisteiden vienti 2018. Lisäksi Suomesta viedään Japaniin juustoa, myllyteollisuustuotteita, suklaata, maltaita, marjapakasteita ja kalastustuotteita.

Lisätietoja:

Maa- ja metsätalousministeriö:
Erityisasiantuntija Leena Salin, p. 0295162412, sähköposti: leena.salin(at)gov.fi

Ruokavirasto:
Lomakautena pyydämme kyselyt sähköpostiosoitteeseen: aasia (at) ruokavirasto.fi jotta voimme varmistaa mahdollisimman nopeat vastaukset.  27.12. ja 28.12.2022 aikana kyselyihin vastaa jaostopäällikkö Tuula Lundén, p. 050 440 8976, sähköposti: tuula.lunden(at)ruokavirasto.fi

Ulkoministeriö:
Maatalousattasea Juhani Vuento, p. +82 10 32312236, sähköposti juhani.vuento (at) formin.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 27.12.2022


Aihetunnisteet: maatalous, ruoka, vienti