Ruokaturvalla on monia ulottuuksia
Uutinen - Julkaistu 1.11.2022
Suomen FAO –toimikunnan Ruokapäivän seminaarissa 27. lokakuuta oli teemana ”Ketään ei jätetä –leave no one behind”. Teemaa käsiteltiin niin tutkimuksen, käytännön toimijoiden kuin tuottajienkin näkökulmasta. Seminaarin pääpuhujina olivat Helsingin yliopiston maatalous- metsätieteellisen tiedekunnan taloustieteen osaston professorit Mari Niva ja Xavier Irtz.
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen avasi tilaisuuden videotervehdyksellään, muistuttaen, että elämme parhaillaan keskellä vakavaa ruokakriisiä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on pahentanut entisestään ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden vähenemisen ja Covid-19 pandemian heikentämää globaalia ruoka- ja ravitsemusturvaa. Ministeri korosti, että Suomen ruokaturvan ja huoltovarmuuden perusta on jatkossakin kestävä ja korkealaatuinen kotimainen maataloustuotanto. Meidän on kuitenkin muistettava myös vastuumme globaalista ruokaturvasta, samalla edistäen rauhaa ja kehitystä, sanoi ministeri Kurvinen.
Kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva totesi ruoan kulutuksen muutosten heijastavan yhteiskunnan muutoksia, ruuasta on myös tullut entistä poliittisempaa. Meneillään on kestävyyssiirtymä: ekologinen, sosiaalinen ja eettinen kestävyys sekä oikeudenmukaisuuteen liittyvät näkökulmat saavat keskustelussa jatkuvasti enemmän painoarvoa. Vastuullisuus näkyy suomalaisten kuluttajien ruokaa koskevissa arvoissa, mutta ei vielä niinkään konkreettisissa valinnoissa. Arvoissa ja valinnoissa on myös huomattavia mm. alueellisia ja sukupuolten välisiä eroja.
Maatalousekonomian professori Xavier Irtz esitteli politiikan ja erityisesti verotuksen avulla saavutettavia muutoksia kestävimpiin ruokavalioihin. Informaation keinoja ovat mm. tiedotuskampanjat, päällysmerkinnät, mainonnan rajoitukset sekä ravitsemuskasvatus. Näitä keinoja ei ole käytetty tarpeeksi, kuluttajat eivät tiedä, miten heidän tulisi toimia. Verotuksen keinoin on mahdollisuus muuttaa markkinoita. Verotus ei ole kuitenkaan patenttiratkaisu eikä se saa olla rankaisevaa. Politiikat tuovat aina mukanaan häviäjiä ja erityisesti kaikkein haavoittuvampien asema tulee ottaa huomioon. Muutoksiin vaikuttaa myös ruoan erityislaatuisuus tuotteena: ruoka on yksi perustarpeista ja se on suhteellisesti tärkeämpää alhaisen tulostason ihmisille. Ruoan kysyntä on huonosti joustavaa ja esimerkiksi pienellä verolla saatava vaikutus on vähäistä.
Etukäteen pyydetyissä kommenttipuheenvuoroissa kirkkoherra Pontus Salmi Porvoon suomalaisesta seurakunnasta, maatalousyrittäjä Mari Mattila Hauholta, kehityspolitiikan syrjimättömyysneuvonantaja Mina Mojtahedi ulkoministeriöstä sekä neuvonantaja Elina Lehikoinen Suomen Lähetysseurasta kertoivat, miten heidän omassa työssään toteutuu ”Ketään ei jätetä” – tavoite.
Kaikki puheenvuorot synnyttivät vilkasta ja monipuolista keskustelua.
Katso tilaisuuden Teams-tallenne tästä(15.11. saakka).
Esitykset (yhdistetty pdf) tässä.
Maa- ja metsätalousministeriön uutinen 1.11.2022