Ruoka
Biotalouden avulla tavoitellaan entistä turvallisempaa ruokaa, joka on viljelty, lannoitettu ja jalostettu vähentämällä ilmastokuormitusta ja lisäämällä terveysvaikutuksia. Biotalouden terveysvaikutteisia tuotteita ovat esimerkiksi ksylitolipurukumit, maitohappobakteereita sisältävät jogurtit ja kasvisteroleilla rikastetut margariinit. Synteettisiä lisäaineita korvataan luonnon omilla aineilla.
Myös aiemmin jätteinä pidetyt materiaalit antavat mahdollisuuden uudelle biotalouden liiketoiminnalle. Raaka-aineiden hyötykäyttö varmistaa, että kasvin terveellisimmät ainesosat päätyvät kaatopaikan sijaan ihmisille tai rehuksi eläimille. Elintarviketeollisuuden sivuvirtoja voidaan hyödyntää myös sekä kemianteollisuuden biojalosteissa että energian tuotannossa. Yhtä tuotetta valmistettaessa valmistetaan muutakin ja pois heittämistä vältetään kaikin mahdollisin tavoin.