Muotoilijan mietteitä biotaloudesta

Blogi - Julkaistu 19.10.2016

Mitä biotalous oikein tarkoittaa ja miten se koskettaa juuri minua? Onko se pelkkää taloutta ja luonnon tehokäyttöä? Entä miltä biotalous näyttää ja tuntuu nuorten näkökulmasta? Pohdimme näitä kysymyksiä kesäkuussa Aalto-yliopiston CHEMARTS-kesäkoulun työpajassa, jossa opiskelijat ideoivat, miten biotaloudesta voisi kertoa kiinnostavalla tavalla.

Elämme keskellä hyvin hoidettua biotaloutta

Vaikka biotalous oli opiskelijoille epäselvä käsite, monet siihen sisältyvät teemat olivat hyvinkin tuttuja, kuten ruoka, retkeily ja bioenergia.  Metsäkeskuksen kesäkoulussa pitämästä esityksestä selvisi, miten hyvin Suomessa on huolehdittu metsän uudistamisesta jo yli sadan vuoden ajan. Viranomaiset huolehtivat puolestamme myös ruuan turvallisuudesta, vesistöjen puhtaudesta, toimivasta maan käytöstä ja monesta muusta arkeemme vaikuttavasta aiheesta.

Saamme liikkua vapaasti luonnossa ja kerätä luonnon antimia jokamiehen oikeuksien turvin – seikka, joka jaksaa ihmetyttää kansainvälisiä opiskelijoitamme. Puhdas vesi ja ilma ovat tässä maailmassa etuoikeus, eivät itsestään selvyys. Tällaiselle pohjalle on Suomessa hyvä rakentaa uudenlaisia tuotteita ja palveluita, tietysti kestävään kehitykseen perustuen sekä ihmisten toiveet ja tarpeet huomioiden. Kukapa ei olisi kuullut tänä vuonna nyhtökaurasta?

Nuoria koivuja.
Kuva: Outi Mustonen

Elämykset ja tieto herättävät kiinnostuksen

Kaupungistumisen myötä yhä harvemmalla on omakohtaista kokemusta metsänhoidosta, ruuan tuotannosta tai metsästyksestä. Tietoa ja osaamista tarvitaan tulevaisuudessakin, joten eri-ikäiset ihmiset pitää saada niistä innostumaan – mutta miten?

Aalto-yliopiston opiskelijoiden työpajassa nousi esille elämyksellisyyden korostaminen. Opiskelijat ehdottivat esimerkiksi metsäbiotalouden esittelyä tuomalla kokemus metsästä, ‘metsän mysteeri’ keskelle kaupunkia. He ideoivat myös digitaalista palvelua, jossa voisi osana yhteisöä hankkia palan maata tai vesistöä ja seurata niiden elämää netin kautta. Kestävä kehitys on nuorille aikuisille tärkeää, ja he kaipasivat helposti löydettävää tietoa arjen valintojen tueksi, vaikkapa eri puulajien valintaan. Lisäksi he toivoivat moniäänistä keskustelua luontoon liittyvistä arvoista ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä.

Innostuksen herättäminen ja tiedon levittäminen ovat joka tapauksessa kaiken A ja O, ja siinä muotoilijat voivat olla aktiivisesti mukana. Olen iloinen, kun saamme olla tänä syksynä mukana rakentamassa osastoa Metsämessuille hienojen biotalousammatilaisten kanssa. Yhteistyö on voimaa!

Metsämessujen biotalousosaston taustatyö on tehty Aalto-yliopiston CHEMARTS-kesäkoulun työpajassa ja osaston on suunnitellut muotoilun maisteriopiskelija Outi Mustonen. Tervetuloa tutustumaan!

PirjoKääriäinen

Kirjoittaja muotoilija ja opettaja Pirjo Kääriäinen työskentelee Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Aalto-yliopistossa. Hän innostaa opiskelijoita ja tutkijoita kehittämään uudenlaisia biomateriaaleja CHEMARTS-hankkeessa, jossa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu ja Kemian tekniikan korkeakoulu tekevät yhteistyötä.

Yhteystiedot: sähköposti pirjo.kaariainen@aalto.fi, puhelin 050 381 0217

http://chemarts.aalto.fi
https://www.facebook.com/chemarts.aalto
www.cellulosefromfinland.fi

Pirjo Kääriäisen aiempi kirjoitus Selluloosa – tulevaisuuden supermateriaali

***

Miltä näyttää aasianrunkojäärä, pahamaineinen metsätuholainen? Entä miltä tuntuu villiturkis? Metsämessuilla selviää, mitä yhteistä on palkokasveilla ja syötäväksi kelpaavilla hyönteisillä ja miten omaan metsään voi tutustua kotoa käsin. Messuilla tapaat maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, Metsähallituksen, Suomen metsäkeskuksen, Maanmittauslaitoksen, Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Eviran asiantuntijat.

Aalto-yliopiston ja Iskun toteuttamalla osastolla näkyy pian 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kotimainen muotoiluosaaminen ja uusiutuvat materiaalit. Tervetuloa Metsämessuille Helsingin Messukeskukseen 11.–13. marraskuuta!

Kirjoitus on osa Tunne biotalous -blogisarjaa, jossa Metsämessujen biotalousosaston yhteistyökumppanit esittäytyvät. Blogisarjan kirjoitukset julkaistaan loka-marraskuussa biotalous.fi-sivustolla.

***


Aihetunnisteet: blogi, koulutus, metsä, tunnebiotalous

Lue seuraava artikkeli: Riistaa ja puuntuotantoa »