Maatalousministereiltä yhteinen näkemys maatalouspolitiikan tulevaisuudesta

Uutinen - Julkaistu 11.12.2024

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä 9.-10. lokakuuta. Neuvosto keskusteli yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta ja biotalouden mahdollisuuksista. Suomi toi keskusteluun maatilojen biokaasun tuotannon ja ravinteiden kierrätyksen pullonkaulojen purkamisen. Neuvosto kävi läpi myös mm. EU:n metsien monitorointia koskevan lainsäädännön edistymisen tilannetta. Paikalla olivat työnsä juuri aloittaneet uudet komissaarit. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Ministerit hyväksyivät yksimielisesti neuvoston päätelmät yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) tulevaisuudesta. Yhteistä tekstiä oli valmisteltu kuukausien ajan. Päätelmien mukaan YMP:tä tulee kehittää yksinkertaisemmaksi ja joustavammaksi siten, että ruokaturva, kilpailukyky ja huoltovarmuus turvataan.

”Jäsenvaltioiden yksimieliset päätelmät antavat uudelle maatalouskomissaarille Cristophe Hansenille selvän suunnan valmistella seuraavaa yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta. Olen tyytyväinen, että niin päätelmissä kuin uuden komissaarin avauspuheenvuorossa nuorten saaminen alalle, politiikan yksinkertaistaminen sekä erityisolosuhteet ja tuotannon jatkuminen EU:n kaikilla alueilla tuotiin vahvasti esiin”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kommentoi.

Ministerien keskusteluun biotalouden tulevaisuuden mahdollisuuksista edistämisestä osallistui myös ympäristökomissaari Jessika Rosswall.

Ministeri Essayah piti hyvänä, että komissio on ottanut biotalouden vahvasti mukaan komission alkaneen kauden suunnitelmiin. ”EU:n tulee säilyttää johtoasemansa biotaloudessa ja kyetä vastaamaan globaaliin kilpailuun. Uusien lakien sijaan tarvitaan kannustamista ja selvää suuntaa kohti kasvua. Yrityksillä on oltava ennakoitava näkymä tulevaisuudesta, joka mahdollistaa pitkäjänteisten investointipäätösten tekemisen EU:n sisällä”, Essayah sanoi.

Suomi sai keskustelussa kiitosta työstään biotalouden edistämiseksi. Samassa keskustelussa käsiteltiin Suomen asialistalle tuoma asiakohta biokaasun ja ravinteiden kierrätyksen edistämisestä. Maatalouskomissaari Hansen totesi, että biokaasun tuotannon lisääminen tulee näkymään tulevassa maatalouden tulevaisuutta koskevassa visiossa. Biokaasuntuotannon edistäminen sai myös jäsenvaltioilta laajaa tukea.

”Maataloutta ja maaseutualueita pitäisi paremmin hyödyntää biokaasun ja biometaanin EU-tason tavoitteiden saavuttamisessa sekä biotalouden ja kiertotalouden edistämisessä. Biokaasun tuotanto ja ravinnekierto voivat edistää monella tavalla tilojen taloutta, kestävyyttä ja omavaraisuutta.” Essayah sanoo.

Lisäksi ministerit keskustelivat metsien tilan seurannasta. Unkarin puheenjohtajakaudella komission ehdotuksesta keskusteltiin seitsemässä työryhmän kokouksessa sekä pysyvien edustajien sijaisten kokouksessa. Keskeiset asiat ovat kuitenkin auki ja ministerit käyttivät voittopuolisesti kriittisiä puheenvuoroja. Kaikki jäsenvaltiot painottivat kansallisten metsien inventointien merkitystä. Ministeri Essayah korosti, että jäsenvaltioilla on oltava riittävä liikkumavara, joka ottaa huomioon kansalliset erityispiirteet ja olosuhteet.

Ministerien kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi saavutettiin yhteisymmärrys Atlantin, Pohjanmeren, Välimeren ja Mustanmeren kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2025 kalastus- ja merikomissaari Costas Kadisin kanssa.

Kokouksessa saatiin myös tilannekatsaukset eläinten hyvinvoinnista kuljetuksissa sekä kasvien ja metsänlisäysaineistojen asetusehdotusten käsittelyistä. Lisäksi keskusteltiin eläinten hyvinvointilainsäädännön laajemmasta uudistustarpeesta, eläintautien torjunnasta, bioteknologioiden antamista mahdollisuuksista maataloudelle ja elintarviketuotannolle sekä ruokahävikin vähentämisestä terveydestä ja eläinten hyvinvoinnista vastaavan komissaari Olivér Várhelyin kanssa.

Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. +358 50 473 6221
Erityisasiantuntija Kari Valonen p. +32 473 525 630

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 11.12.2024


Aihetunnisteet: EU, maatalous, maatalouspolitiikka