Maaperän mikrobeja kasvorasvan höysteeksi

Case - Julkaistu 13.5.2024

Uute Scientific purkittaa maaperän mikrobit ja myy ne kosmetiikkateollisuudelle. Yrityksen visio on poistaa immuunivälitteiset sairaudet maailmasta.

Museokaupassa silmiin osuu tavallisen muovailuvahan näköinen Metsä-muovailuvaha. ”Metsäaltistusta muovaillen”, sen kyljessä luvataan. Onkohan tämä humpuukia vai jotain, mistä pitäisi toden teolla kiinnostua?

Muovailuvahan googlettaminen vie Uute Scientific -nimisen suomalaisyrityksen jäljille, joka valmistaa siihen käytettävää mikrobiuutetta.

Suurin osa Lohjalla tuotetusta mikrobiuutteesta ei suinkaan pääty muovailuvahayritykselle, vaan asiakkaat tulevat pääasiassa kosmetiikkateollisuudesta, toimitusjohtaja Kari Sinivuori kertoo.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että maaseudun ihmiset ovat terveempiä kuin kaupungeissa asuvat: heillä on vähemmän allergioita ja immuunivälitteisiä sairauksia. Tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan seurausta maaseudun rikkaammasta mikrobistosta.

Kun yhdenkin puutarhanhoitoa harrastavan perheenjäsenen on todettu levittävän hyödyllisiä mikrobeita koko perheelle, ei ole ihme, että mikrobien purkittaminen on alkanut kiinnostaa tieteentekijöitä.

Uute Scientific sai alkunsa yliopistomaailmassa. Itsenäisesti toimiva yritys siitä tuli noin neljä vuotta sitten. Nyt sen keksinnöllä on voimassa olevat patentit Yhdysvalloissa ja EU:ssa.

Superdiversiteetti maaperiä yhdistämällä

Uute Scientificin valmistama mikrobiuute on – jos mutkat vedetään suoriksi – kompostoitua multaa. Mikrobiuutteen raaka-aineet tulevat muun muassa vihannestuotannosta ja viljelijöiltä.

”Kun yhdistetään erilaisia maaperiä, saavutetaan superdiversiteetti”, Sinivuori sanoo ja vertaa toimintaa viininvalmistukseen. ”Huippuviinitkin syntyvät niin, että niihin yhdistetään erilaisia rypälelajikkeita.”

Uute Scientificin tapauksessa mikrobilajisto ei ole joka tuotantoerässä täysin sama. Sinivuoren mukaan sillä ei kuitenkaan ole merkitystä. Tuotantoerässä on aina noin 700 erilaista mikrobia, ja olennaista on, että joka tuotantoerään tulee riittävä kattaus toisistaan eroavia. Tämä selvitetään laboratoriossa 16S-sekvensoinnilla.

Kun kuolleista maaperän mikrobeista koostuvaa uutetta lisätään kosmetiikkaan tai muovailuvahaan, käyttäjä altistuu mikrobeille samaan tapaan kuin puutarhanhoitoa harrastavan henkilön perheenjäsenet: käymättä itse paikassa, jossa mikrobit elävät.

Nainen kävelemässä metsässä.
Tutkimuksissa on todettu, että maaperän mikrobeille altistuminen ehkäisee immuunivälitteisiä sairauksia tehokkaasti.

Eroon immuunivälitteisistä sairauksista

Uute Scientificin visio on poistaa immuunivälitteiset sairaudet maailmasta.

”Kunhan tässä onnistutaan, meidän tutkijamme varmaan saavat lääketieteen Nobelin. Silloin ainakin tiedämme saaneemme jotain aikaiseksi”, Sinivuori nauraa.

Immuunivälitteisiä sairauksia on yli sata erilaista. Tunnetuimpia ovat tulehdukselliset suolistosairaudet ja diabetes, mutta joukkoon kuuluvat myös esimerkiksi MS-tauti, Alzheimerin tauti sekä atopia. Noin kahden miljardin ihmisen kerrotaan kärsivän niistä – toisin sanottuna ongelma koskee lähes joka toista maapallon kaupunkien asukasta.

Uute Scientificin tuottama mikrobiuute ei kuitenkaan ole lääkeaine.

”Atopiatutkimuksesta saadut tulokset tosin näyttävät sen verran mielenkiintoisilta, että harkitsemme myös lääketuotantoon menemistä”, Sinivuori sanoo.

Terveellä iholla on runsas kattaus erilaisia mikrobeja. Niiden joukossa on myös patogeenejä eli taudinaiheuttajia. Kun joku sairastaa aknea tai kärsii atooppisesta ihosta, haitalliset mikrobilajit runsastuvat paikallisesti ja aiheuttavat tulehduksen. Jos tulehtuneille kasvoille levitetään haitallisten mikrobien joukkoon myös hyödyllisiä, immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Tiedealojen yhteistyötä

Alkujaan mikrobiuutetta kehittämässä oli joukko virologian, immunologian, ekologian, mikrobiologian ja ympäristöarkkitehtuurin tutkijoita Tampereen ja Helsingin yliopistoista. Koska mikrobijauheella nähtiin kaupallista potentiaalia, yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Mukaan saatiin kolme tutkijaa ja kolme kaupallisen koulutuksen saanutta henkilöä.

Nopeasti Uute Scientific sai pari ensimmäistä kosmetiikkafirmaa asiakkaakseen, minkä jälkeen tuli tarve tuhatkertaistaa tuotantomäärät nopeasti.

Sittemmin reseptiä on uudistettu hiukan. Ensin tuotteesta muokattiin vegaaninen. Tänä keväänä alkuperäisen jauheen rinnalle on kehitetty uusi nestemäinen versio, joka solahtaa erilaisiin voiteisiin vaivattomasti niitä pahemmin värjäämättä.

”Suomessa luonnonkosmetiikka-ala tuntee meidät hyvin, mutta maailmalla tunnettuutta on varaa kasvattaa. Ulkomailta meillä on asiakkaina useita pieniä firmoja ja yksi jättiläinen. Kaikkiaan kolmen todella ison kosmetiikkayrityksen kanssa on hyvä keskusteluyhteys”, Sinivuori toteaa.

Re-Connecting Nature-logo.
Mikrobiuutetta sisältävät tuotteet on helppo tunnistaa niiden kylkeen painetusta Re-Connecting Nature -logosta.

Uute Scientific Oy

  • Vuonna 2020 perustettu yritys toimii Lohjalla (tuotantotilat) ja Helsingissä (hallinto).
  • Yrityksen liikevaihto oli noin 115 000 euroa ja tilikauden tulos –903 000 euroa vuonna 2022.
  • Työntekijöitä oli 7 vuonna 2022. Työntekijämäärä kasvoi 40 prosenttia edelliseltä tilikaudelta.

Artikkelin kirjoittaja on Biotalous.fi:n toimittaja Heli Virtanen, Tapio, heli.virtanen(at)tapio.fi.

Kuvat: Uute Scientific


Agenda2030

Uute Scientificin toiminnassa korostuvat seuraavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet:

  • Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia
  • Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja
  • Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

3. Terveyttä ja hyvinvointia9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja12. Vastuullista kuluttamista

Lue seuraava artikkeli: Lisää puupintoja sairaaloihin ja terveyskeskuksiin »