Lisää kasvis- ja kalaruokia ruokalistoille kokeiluin ja asiakkaita kuunnellen

Uutinen - Julkaistu 22.6.2021

Kevään 2021 aikana useiden koulujen oppilaille ja vanhemmille sekä hoivapalveluiden asiakkaille on tupsahtanut kyselyitä suosikkikasvisruoista ja niiden resepteistä sekä kutsuja maistatuksiin ja erilaisiin työpajoihin. Nyt entistä vastuullisempia ruokapalveluita kehitetään kokeilemalla ja varmistetaan, että ilmastokuormitukseltaan kevyempi ruoka myös maistuu asiakkaille.

Keväällä on kehitetty ja kokeiltu erilaisia uusia toimintamalleja ja uutta reseptiikkaa kymmenessä julkisessa ruokapalvelussa. Kokeilut ovat liittyneet muun muassa aterioiden hiilijalanjäljen ja hävikin vähentämiseen, kasvis- ja vegaaniruuan sekä kotimaisten järvikalojen käytön lisäämiseen.

Kokeilut ovat osa Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmaa, joka on maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke. Sen tavoitteena on tuoda uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön.

Kokeilemalla opitaan nopeasti mikä toimii

– Ilmastomyötäisen kasvis- ja kalaruoan käytön lisäämisen hankaluutena on, että niiden menekki on tyypillisesti perinteistä ruokaa heikompi ja hävikkiä syntyy enemmän, neuvotteleva virkamies Hanna Mattila maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

– Olemme ilahtuneita, kun hankaluus tunnistettiin, ja moni ammattikeittiö halusi ottaa asiakkaat mukaan niin reseptejä ideoimaan kuin uusia makuja koemaistamaan. Jopa tunnetuilta ravintoloitsijoilta haettiin inspiraatiota ja ideointiapua reseptiikkaan.

Joukkoruokailu voi olla tärkeä ympäristökasvatuksen paikka, jossa kannustetaan kestäviin ruokavalintoihin ja lisätään suomalaisten tietoisuutta ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista.

Tuusulan kunnan ruokapalveluissa kehitettiin viikon mittainen pop-up ravintolakonsepti. Ruuat olivat viikon ajan mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja ruuan vastuullisuusnäkökohdista kerrottiin asiakkaille videoilla.

Salon kaupungin ruokapalvelut puolestaan testaa 1–2 viikon ajan ruokalistaa, jonka raaka-aineet ovat lähes sataprosenttisesti paikallista satokausiruokaa.

Ruokapalvelut jatkossakin vastuullisiksi

Muutamissa kokeiluissa kehitettiin kokonaisvaltaisia toimintamalleja ruokapalveluiden vastuullisuuden mittaamiseksi ja lisäämiseksi. Kokeilujen ideana on tuottaa tietoa niin oman toiminnan kehittämiseksi kuin koko alalle.

– Onnistuneita kokeiluja on tarkoitus skaalata vähintään oman ruokapalvelun toimipisteiden käyttöön, mutta avoin viestintä niin onnistumisista kuin epäonnistumisistakin tarjoaa kaikille ruokapalvelutuottajille mahdollisuuden hyödyntää oppeja vastuullisempien ruokapalveluiden tuottamiseksi, asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta kertoo.

Lisätietoa kokeilusta ja niiden toteuttajista:

Vastuulliset ruokapalvelut kokeilujen loppujuhlan tallenne Youtubessa

Lisätietoa Ilmastoruokaohjelmasta: Hanna Mattila, maa- ja metsätalousministeriö, hanna.mattila@mmm.fi, Puh. 0295162401

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 22.6.2021


Aihetunnisteet: ilmasto, ruoka