Kosteikkokarkeloissa maisteltiin villiyrttiruokia ja osmankäämiä
Blogi - Julkaistu 9.6.2023
Keskiviikkoiltana 7.6.2023 Teurastamon Kellohalli Helsingissä täyttyi uteliaista ihmisistä. Luonnonvarakeskus oli järjestänyt mahdollisuuden päästä tutustumaan kosteikkoviljelyyn ja maistelemaan kosteikkojen raaka-aineista tehtyjä annoksia. Kosteikkoviljely on uusi ala Suomessa ja sille vasta luodaan arvoketjuja.
Villiyrttikokit loihtivat yllätyksellisiä ruokia
Illan tähtinä toimivat villiyrttikokit Edith Keto, Janne Länsipuro ja Jyrki Tsutsunen, jotka valmistivat annoksia leikkimieliseen kokkikisaan. Raati koostui viidestä arvostelijasta ja arvosanaan vaikuttivat niin annosten maku kuin ulkonäkökin. Äänet annoksille annettiin mustikanvarvuilla.
Annoksissa pääosassa oli osmankäämi ja sen kanssa tarjoiltiin villiyrttejä ja kotimaisia raaka-aineita. Raati äänesti voittajaksi Edith Keton valmistaman annoksen, joka sai erityisesti kehuja raikkaudesta ja kauniista ulkoasusta. Annoksessa oli osmankäämin lisäksi siikaa, kesän ensimmäisiä herneitä, kesäsipulia sekä piimäkastiketta, jossa oli piparjuurta ja tilliöljyä.
Myös yleisö pääsi maistelemaan
Kokit valmistivat annoksia myös yleisölle. Yleisöäänestyksen suosikki oli Jyrki Tsutsusen kvinoapuuro karpaloilla ja nokkospestolla sekä paahdetuilla nokkosilla ja keto-orvokilla koristeltuna.
Makeaa kaipaaville oli tarjolla väinönputki- ja lakkamarmeladia.
Tapahtumassa pääsi myös tutustumaan Fluff Stuff -yritykseen, joka tekee osmankäämihöytyvästä täytettä tyynyihin ja talvitakkeihin.
Taustalla ja välinumeroina musiikkia soittivat Duo Lux. Myös musiikin teema oli luontoaiheista.
Tilaisuus oli osa Hiilestä kiinni -ohjelman rahoittamaa Turvepeltojen ilmastokestävä viljely – viljelijän näkökulma eli TURINA-hanketta. Kosteikkoviljelyllä voidaan ehkäistä ojitettujen turvemaiden hiilivaraston hävikkiä. Turvepeltoja voidaan vettää eli nostaa pohjaveden pinnan korkeutta ja viljellä alueilla kosteikkokasveja. Raaka-aineiden jalostaminen edellyttää vielä kehitysideoita useilla aloilla.
Lisätietoja
Turvepeltojen ilmastokestävä viljely – viljelijän näkökulma TURINA-hanke
Kansikuvassa kokit Janne Länsipuro (vas), Edith Keto ja Jyrki Tsutsunen (oik). Kuva: Jaana Sorvali.
Blogin kirjoittaja on biotalous.fi:n toimittaja Sara Turunen Tapiosta.
Agenda2030
Turvemaiden jatkokäytön ja kosteikkoviljelyn kehittäminen edistää etenkin tavoitteita 13. Ilmastotekoja ja 6. Puhdas vesi ja sanitaatio.