Kasvuohjelman toimenpiteet tarkentuvat – hankehaussa painopisteenä ruokavienti

Uutinen - Julkaistu 16.9.2024

Ruokaketjun hankehaku on avoinna 16.9.2024-21.10.2024. Hankehaku toteuttaa hallitusohjelman kirjausta ruokaviennin kasvuohjelmasta sekä tavoitteesta ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi vuoteen 2031 mennessä. Ruokaketjun kehittämishankkeisiin myönnettävää avustusta voivat hakea järjestöt, yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt sekä korkeakoulut.

Hallitusohjelman kirjaus ruokaviennin kasvuohjelmasta on toimenpideohjelma. Viennin kasvu ei synny yhdestä tai yksittäisistä toimenpiteistä vaan ruokaviennin kentän tulee olla yhdessä luomassa ekosysteemiä, jossa toimijat löytävät luontevan tavan tuottaa lisäarvoa omaksi ja ekosysteemin hyödyksi. Olemassa olevia resursseja tulee käyttää tehokkaammin ja siksi tarvitsemme viennin kasvattamiseen strategista kokonaisvaltaisuutta niin yrityksiltä, järjestöiltä kuin viranomaisilta.

Hankehaussa kaksi painopistettä

Ruokaketjun hankehaussa on kaksi painopistettä: 1. Elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen ja 2. kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelu ruokaviennin ja gastronomisen osaamisen vahvistamiseksi. Elintarvikeviennin kasvualustalta odotetaan, että se kokoaa yhteen elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin vientitoimijat. Alustan tulee toimia elintarvikevientialan yhteisenä koordinaattorina, joka kokoaa alan yhteisen näkemyksen. Osaamisen kehittämisen osalta hankehaussa tavoitellaan uuden kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelua ja käynnistämistä vuoden 2026 aikana-

Kasvuohjelma on strateginen kokonaisuus

“Nyt hankehaussa olevat kasvualustan kehittäminen ja maisteriohjelman suunnittelu eivät kuitenkaan vielä luo koko ekosysteemiä. Tarvitsemme myös muita toimenpidekokonaisuuksia, joiden toteutuksen suunnittelu on käynnissä maa- ja metsätalousministeriössä” kertoo valtiosihteeri Päivi Nerg.

Kasvuohjelman kokonaisuus muodostuu neljästä osa-alueesta, jotka ovat kasvualusta, osaamisen kehittäminen ja TKI –toiminta, ruokadiplomatia sekä ruokamaakuva ja –matkailu.  “Näissä kokonaisuuksissa on edetty suunnitellusti ja neuvottelut yhteistyön vahvistamiseksi ovat käynnissä muun muassa ulkoministeriön kanssa”, kertoo ruokaosaston päällikkö, ylijohtaja Minna-Mari Kaila.
 Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 

Kasvuohjelma:
Anni Savikurki, erityisasiantuntija, p. 0295162171, sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi
Minna-Mari Kaila, osastopäällikkö, p. 0295162013, sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi

Ruokaketjuhankkeet (Ruokavirasto) 
Minna Talvitie, erityisasiantuntija, p. 0295 204 844, sähköposti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
ja ruokaketju@ruokavirasto.fi

Video (valtiosihteeri Päivi Nergin kommentti)

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 16.9.2024


Aihetunnisteet: elintarvikkeet, ruoka, vienti