Hyönteisruoasta ratkaisu maailman ruokaongelmaan?
Case - Julkaistu 19.9.2018
Rajusti kasvava väestö sekä suurien massojen keskiluokkaistuminen tulevat luomaan valtavat haasteet ruoantuotannolle seuraavan 30 vuoden aikana. Yksi parhaimmista ratkaisuista ongelmaan löytyy yllättävästä suunnasta – hyönteisistä. Hyönteisten kasvatus tuottaa 98 % vähemmän kasvihuonepäästöjä perinteiseen lihantuotantoon verrattuna, minkä lisäksi hyönteisten vaatima vesimäärä sekä tilantarve ovat minimaalisia perinteiseen lihantuotantoon verrattuna.
Ekologisuuden ja resurssitehokkuuden lisäksi hyönteisten puolesta puhuvat niiden sisältämät ravintoarvot. Esimerkiksi kuivatut sirkat sisältävät lähes 70 % proteiinia, minkä lisäksi sirkoista löytyy valtavat määrät rautaa, kalsiumia sekä esimerkiksi B12 -vitamiinia. Suomessa hyönteisten tarjoamat mahdollisuudet on havaittu jo hyvissä ajoin, ja Suomi sallikin hyönteisten elintarvikekäytön yhtenä Euroopan ensimmäisistä maista syyskuussa 2017. Useimmat Euroopan maat joutuvat sitä vastoin odottamaan hyönteisten tuloa ruokapöytiin vähintään vuoden 2019 alkupuolelle saakka.
Elintarvikehyväksynnän jälkeen Suomessa onkin aloittanut toimintansa jo kymmeniä hyönteiskasvattajia sekä useita hyönteiselintarvikkeita kehittäviä yrityksiä. Mahdollisuudet maailman mittakaavassa ovat valtavat, sillä Suomesta löytyy tarvittava osaaminen niin maatalouden, automatisaation että kuin elintarvikekehityksenkin saralta. Ehkäpä tulevaisuudessa näemme maailmalla juuri Suomessa kasvatettuja sirkkoja sekä suomalaisia hyönteiselintarvikkeita.
Entis – yksi alan edelläkävijöistä
Turussa hyönteiselintarvikkeita on kehitetty jo lähes kahden vuoden ajan. Viiden turkulaisen opiskelijan perustama Entis kaupallisti ensimmäiset tuotteensa silmänruokana jo ennen hyönteisten hyväksymistä elintarvikkeiksi. Entiksen sekä muiden alan toimijoiden tekemä pioneerityö vaikutti osaltaan myös edellä mainittuun hyönteisten hyväksymiseen elintarvikkeiksi syyskuussa 2017.
Vuoden 2017 jälkeen tuotekehitys on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin. Entiksen ensimmäiset porttituotteet, Sirkkasuklaat sekä Sirkkasmoothiet, löytyvät jo yhteensä lähes 200 jälleenmyyjän valikoimista ympäri Suomen. Lisäksi Entis julkisti syyskuussa 2018 kauan odotetun uutuustuotteensa, Sirkkiksen. Kyseessä on kypsän jauhelihan kaltainen, sirkoista sekä kasvisproteiineista valmistettu proteiininlähde. Sirkkis sisältää 24 % proteiinia, minkä lisäksi Sirkkis on B12 -vitamiinin lähde ja sisältää runsaasti rautaa. Sirkkiksestä valmistuvat helposti arjen yleisimmät ruoat, esimerkiksi tortillat, lasagnet sekä perinteiset makaronilaatikot.
Maukkaat tuotteet auttavat länsimaalaisia tutustumaan muun maailman normaaliin ruokavalioon
Sekä helposti lähestyttävillä porttituotteilla että Sirkkiksen kaltaisilla ruokatuotteilla on paikkansa kauppojen hyllyillä lähivuosien aikana. Vaikka lähes kaksi miljardia ihmistä ympäri maailman käyttää hyönteisiä osana ruokavaliotaan, on hyönteisruoka länsimaalaisille vielä uusi ja hieman jännittäväkin asia. Helposti lähestyttävät Sirkkasuklaat sekä Sirkkasmoothiet ovat omiaan vaikuttamaan positiivisesti ihmisten mielikuvaan hyönteisruoasta ja tulevaisuudessa yhä useampi valitseekin kauppakassiinsa myös Prismoista löytyvän Sirkkiksen. Tärkeintä on kehittää tuotteita maku sekä helppokäyttöisyys edellä.
Tulevaisuudessa hyönteiset löytävät tiensä varmasti myös valtavaa vauhtia kasvavaan proteiinimarkkinaan erityisesti kuntosali– ja fitnesspuolella. Turussa markkinan tarjoamat mahdollisuudet on jo havaittu ja Entis lupaileekin ensimmäisiä tuotteita kuntosali- ja fitness-harrastajille viimeistään vuoden 2019 alkupuolella.
Artikkelin kirjoittaja Samuli Taskila on Entomophagy Solutions Oy:n (Entis) toimitusjohtaja.
Yhteydenotot: puhelin 044 366 8907, sähköposti entis@entis.fi
Entis on kuuden turkulaisen näkemys tulevaisuuden ruoasta. Kehitämme maukasta, jännittävää ja ennen kaikkea laadukasta hyönteisruokaa jokaiseen makuun. Näemmekin hyönteiset erinomaisena ravinnonlähteenä. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lihaan verrattavia, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin lihantuotanto.
Lisätietoja www.entis.fi
Artikkeli on julkaistu 19.9.2018