Hycamiten katalyytti tekee vedyntuotannosta energiatehokasta – voitto vihreän siirtymän yrityskilpailussa

Neljä henkilöä poseeraa rivissä juhlavaatteet päällä ja pitävät kiinni kilpailun palkinnosta.

Case - Julkaistu 4.10.2024

Kokkolassa vedyn ja hiilentuotannon aloittanut Hycamite TCD Technologies Oy on voittanut vihreän siirtymän yrityskilpailun. Innovatiivisen katalyytin ansiosta tuotanto on päästötöntä ja kuluttaa vain vähän energiaa. Biokaasun parempi tarjonta mahdollistaisi tuotannon jopa hiilinieluna.

Helsingissä julkistettiin 4.9. vuoden 2024 vihreän siirtymän yrityskilpailun voittaja. Osallistujia Biocluster Finlandin toista kertaa järjestämään kilpailuun löytyi ympäri Suomea. Tänä vuonna voiton nappasi Kokkolassa toimiva cleantech-yritys Hycamite TCD Technologies Oy.

Voittaja valittiin ennakkoarvioinnin ja tilaisuudessa pidetyn esityksen perusteella.  Kilpailun tuomaristoon kuuluu niin tutkimuslaitoksia kuin rahoittajatahojakin, joten kilpailun voitto on vahva signaali yrityksen potentiaalista.

”Edellisvuoden voittaja ja palkintoehdokasyritykset ovat saaneet rahoitusmahdollisuuksia, konsultaatioapua ja paljon positiivista näkyvyyttä”, luettelee Biocluster Finlandin klusterijohtaja Anne Sormunen. Sormusen mukaan osallistujayritysten joukosta itsessään on löytynyt vertaistukea ja sparrailuapua samanlaisissa tilanteissa olevilta yrityksiltä.

Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka on hyvin tyytyväinen yrityksen menestykseen ja siitä seuranneeseen positiiviseen medianäkyvyyteen. ”Kilpailun voittaminen auttaa lisäämään tietoisuutta yrityksestämme ja vedyn tuotannosta ylipäätään”, hän toteaa.

Metaanista vetyä ja hiiltä teollisuuden tarpeisiin

Voittajayritys Hycamite TCH Technologies Oy on 60 työntekijän kasvuyhtiö, joka tuottaa puhdasta vetyä ja kiinteää hiiltä. Prosessissa hajotetaan metaania takaisin sen alkuaineiksi lämmön ja katalyytin avulla – ilman hiilidioksidipäästöjä.

Juuri katalyytin hyödyntäminen on yrityksen oma innovaatio, jota on kehitetty ja kehitetään edelleen Oulun yliopiston soveltavan kemian tutkimusyksikön kanssa.

Vedyllä voidaan korvata maakaasun tai perinteisten, sähköelektrolyysillä tuotetun vedyn käyttöä teollisuudessa. Yrityksen innovaation avulla vedyn tuotanto on huomattavasti energiatehokkaampaa – tuotanto vaatii vain 13 % samasta energiamäärästä, mitä sähköelektrolyysillä tuotettuun vetyyn kuluu.

Hycamite voi tuotannossaan käyttää raaka-aineenaan biokaasua, maakaasua, teollisuuden metaanipitoisia sivuvirtoja tai e-metaania. ”Toiveena on, että biokaasun osuus olisi mahdollisimman suuri, sillä silloin tuotanto toimisi hiilinieluna”, Rahikka kertoo. Tällä hetkellä tuotannossa käytetään Norjasta tulevaa maakaasua sekä biokaasua.

Kotimaisen biokaasun käyttöä tuotannossa hankaloittaa sen saatavuus. Rahikka toivookin, että biokaasulaitosten perustamista tuettaisiin ja siihen kannustettaisiin. Samalla hän muistuttaa toimijoita, että myös teollisuus on kiinnostunut ostamaan biokaasua, jos sitä vaan on saatavilla.

Yrityksen tuotantoprosessissa syntyy myös hiiltä, jota käytetään esimerkiksi sähköautojen akuissa. Rahikan mukaan tämä hiilen tuotantotapa aiheuttaa pienemmän hiilijalanjäljen verrattuna esimerkiksi luonnongrafiitin louhintaan tai öljyperäisiin tuotteisiin.

Katso videolta lisää, kuinka yrityksen teknologia toimii. Video on englanniksi.

Voittaja suuntaa Kokkolasta maailmalle

Metaanista vetyä tuottavia teollisen mittakaavan tuotantolaitoksia löytyi kesän lopussa vasta kaksi koko maailmasta. Tähän tuli muutos syyskuun alussa, kun Hycamite TCH Technologies Oy avasi Euroopan suurimman vedyntuotantolaitoksen Kokkolaan. 20 miljoonaa euroa maksanut tehdas tuottaa vuodessa 2000 tonnia vetyä ja 6000 tonnia hiiltä. Laitos toimii samalla tutkimus- ja tuotekehityskäytössä.

Rahikka kertoo, että toiminta ja laitoksen käyttöönotto on lähtenyt käyntiin suunnitelmien mukaisesti. Yhdessä kilpailun voiton kanssa syksy on kuitenkin ollut yritykselle kiireinen.

Tulevaisuudessa vedyntuotantolaitoksia on tarkoitus rakentaa asiakkaiden lähelle. Näin saadaan asiakkaalle puhdasta, päästötöntä vetyä käyttöön. Mahdollisia asiakkaita löytyy esimerkiksi kemian-, teräs-, lannoite -ja akkuteollisuuden yrityksistä.

Tehdas sisältä kuvattuna. Taustalla sinisiä ja keltaisia rakenteita ja ihmisiä työskentelemässä turvavälineissä.
Hycamiten uusi tehdas aloitti toimintansa syyskuussa. Kuva: Aku Saarenpää.

Ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden kilpailu

Vihreän siirtymän kilpailuun voivat osallistua nuoret, kasvuhakuiset yritykset, joiden kotipaikka on Suomessa. Olennaista on, että ehdolle asetettuvan yrityksen tuote tai palvelu on ympäristöystävällinen.

”Ympäristöystävällisyys tässä kilpailussa voi tarkoittaa, että vähennetään raskaan teollisuuden päästöjä, jotka ovat suuri päästölähde maailmanlaajuisesti. Toisaalta voidaan hyödyntää tuotannon sivuvirtoja tehokkaammin tai kehittää täysin uudenlaisia tuotteita ja ratkaisuja”, kertoo Sormunen kilpailun taustoista.

Anne Sormunen kannustaakin laajasti eri toimialojen yrityksiä osallistumaan tulevina vuosina. Haku ensi vuoden kilpailuun aukeaa keväällä.


Hycamite tarjoaa kustannustehokkaita, vähähiilistä vetyä ja korkealaatuisia hiilituotteita, joiden avulla voidaan vähentää hiilijalanjälkeä maailmanlaajuisesti.

Yrityksen metaanin pilkkomismenetelmä on mahdollisuus siirtyä päästöttömään toimintaan. Hycamiten ratkaisut ovat hyödyksi esimerkiksi teräs-, kemikaali-, öljy- ja kaasuteollisuudessa sekä sementinvalmistuksessa.

Yrityksen hiilinanotuotteiden ja grafiitin käyttökohteita löytyy akkutuotannossa, elektroniikassa ja sähköä johtavissa materiaaleissa. Lue lisää yrityksen verkkosivuilta.

Biocluster Finland tukee vihreää kasvua ja edistää vähähiilisen liiketoiminnan syntymistä. Klusteriyhteistyö vahvistaa yritysten kilpailukykyä, lisää kiertotaloutta ja resurssiviisautta, vähentää päästöjä ja tukee luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Biocluster Finland toimii Euroopan klusteriverkostossa, välittää tietoa vihreästä siirtymästä sekä auttaa yrityksiä kehittymään verkostoyhteistyön avulla. Suomalaiset klusteritoimijat profiloituvat vihreän siirtymän edelläkävijöinä. Lue lisää klusterin kotisivuilta.

 


Kirjoittaja on Biotalous.fi toimitussihteeri Selma Salin (selma.salin(at)tapio.fi)

Artikkelikuvassa vasemmalta oikealle: tuomariston edustaja Business Coach Jarno Valkeapää, Business Finland; Klusterijohtaja Anne Sormunen, Biocluster Finland; Executive Vice President Tua Huomo, VTT; Hycamite TCD Tecnologies Oy, IPR Specialist Maija Mäkinen. (Kuva: Teemu Liikanen)


Agenda2030

Hycamiten uusi teknologia ja vihreän siirtymän yrityskilpailu edistävät molemmat muun muassa seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

  • Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa
  • Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
  • Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt
  • Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista
  • Tavoite 13: Ilmastotekoja
  • Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

7. Edullista ja puhdasta energiaa9. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt12. Vastuullista kuluttamista13. Ilmastotekoja17. Yhteistyö ja kumppanuus

Lue seuraava artikkeli: Tulevaisuuden kaupungin lajikirjoa rakentamassa »