EU päivittää biotalousstrategiansa – kuuleminen käynnissä

Euroopan unionin lippu sinistä taivasta vasten.

Case - Julkaistu 3.4.2025

Euroopan unioni valmistelee uutta biotalousstrategiaa, jonka on määrä valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä. Euroopan komissio käynnisti 31. maaliskuuta julkisen kuulemisen tulevasta strategiasta. Palautetta voi antaa juhannukseen 23.6. saakka.

Biotalousstrategian avulla EU pyrkii vahvistamaan globaalia kilpailukykyään ja varmistamaan, että eurooppalaiset yritykset voivat menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Strategialla tavoitellaan kestävää kasvua, innovaatiota ja vihreiden työpaikkojen syntymistä.

Biotalousstrategia kytkeytyy tiiviisti muihin merkittäviin EU:n hankkeisiin: kilpailukykykompassiin, sopimukseen puhtaasta teollisuudesta, tulevaan biotieteiden strategiaan, valtamerisopimukseen ja bioteknologialakiin.

Biotalousstrategia poistaa esteitä kestäviltä innovaatioilta

Biotaloudessa hyödynnetään luonnonvaroja kestävästi ja luodaan uusia ratkaisuja muun muassa ruoantuotantoon, metsätalouteen, kemianteollisuuteen ja energiantuotantoon. EU:n uusi biotalousstrategia pyrkii poistamaan esteitä, jotka hidastavat uusien innovaatioiden pääsyä markkinoille. Tavoitteena on, että biotalouden yritykset ja startupit voivat kasvaa ja kehittyä kilpailukykyiseksi osaksi vihreää siirtymää.

Strategian keskiössä ovat kiertotalous ja kestävyys. Tämä tarkoittaa muun muassa jätteen vähentämistä, uusiutuvien raaka-aineiden parempaa hyödyntämistä ja EU:n riippuvuuden vähentämistä kolmansien maiden raaka-aineista.

Suomen näkökulma EU:n biotalousstrategiaan

Suomi katsoo, että uudistetussa biotalousstrategiassa keskeisenä tavoitteena tulisi olla EU:n kilpailukyvyn varmistaminen biotaloudessa. Tavoitteena tulee olla fossiilisista polttoaineista ja raaka-aineista riippuvuuden vähentäminen sekä teollisuuden uudistuminen ja maaseutualueiden talouksien edistäminen EU:n maaseutuvisiota toteuttaen.

Suomi korostaa biotalouden arvonlisän nostamista. Tarpeena on tuottaa korkeamman arvonlisän tuotteita ja palveluita ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Suomi pitää tärkeänä koko arvoketjun kattavaa ja sektorikohtaisiin vahvuuksiin perustuvaa lähestymistapaa biotaloudessa.

Yhteys kilpailukykykompassiin

Kilpailukykykompassi on EU:n työkalu, jolla pyritään vahvistamaan Euroopan asemaa globaalissa taloudessa. Biotalousstrategia tukee tätä tavoitetta, sillä se edistää innovaatioita ja auttaa eurooppalaisia yrityksiä kehittymään ja pysymään mukana kansainvälisessä kilpailussa.

Komission tavoitteena on varmistaa, että Euroopasta tulee paikka, jossa tulevaisuuden kestävät tuotteet ja palvelut syntyvät ja menestyvät. Biotalous on keskeinen osa tätä kehitystä, koska se tarjoaa ratkaisuja sekä ympäristöhaasteisiin että talouden uudistamiseen.

Sopimus puhtaasta teollisuudesta – kilpailukyky ja vihreä siirtymä käsi kädessä

Sopimus puhtaasta teollisuudesta tukee teollisuuden siirtymistä kohti vähäpäästöisempää ja kestävämpää tuotantoa. Biotalousstrategialla ja tällä sopimuksella on paljon yhteistä: molemmat pyrkivät vähentämään päästöjä ja edistämään puhtaampia tuotantotapoja.

Erityisesti energiaintensiiviset alat, kuten teräs- ja kemianteollisuus, tarvitsevat tukitoimia siirtyäkseen puhtaampiin teknologioihin. Biotalous voi tarjota näille aloille kestäviä raaka-aineita ja energiaratkaisuja, kuten biopohjaisia kemikaaleja ja uusiutuvia polttoaineita.

Miten pääset mukaan?

Euroopan komissio on avannut julkisen kuulemisen biotalousstrategian päivityksestä. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa – yritykset, kansalaiset, tutkijat ja järjestöt – voi antaa palautetta ja vaikuttaa tulevan strategian sisältöön.

Biotalousstrategian valmistelusta vastaa ruotsalainen EU-komissaari Jessika Roswall. Komissaarin vastuisiin kuuluvat ympäristöasiat, vesiresilienssi ja kilpailukykyinen kiertotalous.

Jessika Roswall kuvassa Euroopan unionin lipun edessä.
EU-komissaari Jessika Roswall. © Euroopan unioni, 2024, CC BY 4.0

”Meidän on yhdessä rakennettava elinvoimainen, kestävä ja kiertotalouteen perustuva biotalous. Tämä kuuleminen on keskeinen väylä kerätä mahdollisimman paljon ideoita tulevan biotalousstrategian muovaamiseksi, jotta se vastaa kansalaisten, yritysten, maanviljelijöiden, metsänomistajien ja muiden sidosryhmien tarpeisiin ja toiveisiin. Kutsun kaikki kiinnostuneet osallistumaan”, Roswall kannustaa komission tiedotteessa.

Jos olet kiinnostunut, voit osallistua kuulemiseen EU:n ”Have Your Say” -portaalissa, tämän linkin kautta 23. kesäkuuta asti.

Sidosryhmät voivat myös osallistua biotalouskeskusteluihin tulevissa tapahtumissa, kuten:

Biotalousstrategian päivitys on tärkeä askel kohti vihreämpää ja kilpailukykyisempää Eurooppaa. Nyt on oikea hetki ottaa osaa keskusteluun ja vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuuden biotalous muotoutuu.


Lue lisää

Euroopan komission ympäristöpääosaston tiedote: Commission launches public consultation on upcoming EU Bioeconomy Strategy

Katso myös, mitä Suomen MEPit vastasivat kyselyymme biotalouden merkityksestä ja sen vauhdittamisen keinoista: Kestävä kasvu ja vahva talous – Suomen mepit ajavat biotalouden ratkaisuja EU:ssa (biotalous.fi artikkeli)

Kirjoittaja: biotalous.fi:n päätoimittaja Tarja Ollas, Tapio


Agenda2030

EU:n biotalousstrategia edistää esimerkiksi seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

  • Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
  • Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
  • Tavoite 13: Ilmastotekoja
  • Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua9. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja13. Ilmastotekoja17. Yhteistyö ja kumppanuus

Lue seuraava artikkeli: Uusia kasvutoimia biotalousstrategian toimeenpanoon »