CellPod kasvattaa tulevaisuuden avaruusruokaa kotonasi

Blueberries and CellPod food cells in a wooden cup.

Case - Julkaistu 13.10.2016

Unohda se nuutunut basilika! Miltä kuulostaa omassa keittiössä kasvatettu lakka-smoothie ja mesimarjat? Kaupunkikodin keittiötä valaisee kohta design-valaisinta muistuttava laite, joka tuottaa todellista lähiruokaa.

Laite on CellPod ja sen sisuksissa kasvaa kasvisoluja. VTT:llä kehitettävä CellPod-konsepti kurottaa rohkeasti tulevaisuuteen ja muotoilee visioita huomisen ruuasta, yhdessä kuluttajien kanssa.

Seuraava suuri harppaus: kasvatetaan vain kasvin parhaat palat

Konseptikuva CellPod-laitteen muotoilusta.
Konseptikuva CellPod-laitteen muotoilusta. Kuva: Niko Räty

Ihminen on jalostanut viljelykasveja jo tuhansia vuosia. Kasveista on tullut tuottavampia ja hedelmistä suurempia sekä ihmisen vatsalle sopivia. Kuusikymmentäluvulla alkanut vihreä vallankumous mullisti maatalouden tuomalla pelloille maatalouskoneet ja tehokkaat lannoitteet. CellPod esittelee seuraavan suuren loikan: Kokonaisen kasvin sijaan kasvatetaankin vain sen parhaat palat.

CellPod-idea perustuu erilaistumattomista soluista muodostuviin kasvisoluviljelmiin, joissa on tallella kasvin koko geneettinen potentiaali. Ne kykenevät tuottamaan samoja ravitsemuksen kannalta tärkeitä yhdisteitä kuin kokonainen kasvi: esimerkiksi antioksidantteja ja vitamiineja.

Kaaviokuva kasvisoluviljelmästä.
Kuva: Niko Räty

Kiihtyvä kaupungistuminen luo entistä suurempia paineita tuottaa ainakin osa ruuasta urbaanissa ympäristössä. Ruoan tuottaminen tehokkaasti siellä, missä se syödään, vähentää kuljettamisen tarvetta ja säästää ympäristöä. Kaupunkiviljelyä kehitetään varsinkin suurissa metropoleissa, mutta trendi on selkeä myös meillä Suomessa. Helsingin Hernesaarenrantaan on suunnitteilla kaupunkisienimö ja Vantaalla kasvatetaan silmusalaattia puolittain maan alle kaivetuissa kasvatushuoneissa. Maailmalla rakennetaan täysin automatisoituja kasvihuoneita teollisuushalleihin ja kellareihin.

Urbaani kuluttaja kaipaa yhä enemmän kosketusta ruuan alkuperään. CellPod tuo ruuantuotannon jännittävällä tavalla keittiöön asti – kuluttajan omiin käsiin. Kasvisolujen kotiviljely ei syrjäytä maanviljelyä, mutta se voi tarjota hyvän lisän tulevaisuuden ruokavalioon.

Cellpod on ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu kasvisolukasvattamo

CellPodin prototyyppi.
CellPodin prototyyppi. Kuva: Lauri Reuter

Kasvisoluja on kasvatettu bioreaktoreissa laboratorio-olosuhteissa jo vuosikymmeniä. Nyt joukko keksintöjä mahdollistaa huomattavasti yksinkertaisempien laitteiden kehittämisen. CellPodilla kuka tahansa voi kasvattaa kasvisoluja – kotonaan. Osta kapseli haluamiasi soluja ja laita ne laitteeseen, lisää vain vesi ja kytke virta päälle.

Laite luo kasvisolulle ideaalit kasvuolosuhteet ja satoa voi ryhtyä korjaamaan noin viikon kuluttua. Ensimmäinen 3D-tulostettu prototyyppi kuplii VTT:n kasvibiotekniikan laboratoriossa jo nyt ja tuoteideoita konseptin ympärille tutkitaan parhaillaan.

Pohjoisista luonnonvaroista täysin uudenlaista ruokaa

CellPod-konsepti mahdollistaa aivan uudenlaisen tavan hyödyntää pohjoisen luonnon monimuotoisuutta. VTT:n laajasta kantakokoelmasta on poimittu tarjolle muun muassa mesimarjaa, hillaa ja lillukkaa. Myös muista kuin vanhastaan ruuaksi käytetyistä kasveista peräisin olevissa soluviljelmissä on potentiaalia terveelliseksi ruuaksi. Tulevaisuudessa voit syödä aamiaiseksi vaikka koivua!

Piirroskuva Cellpodin käytöstä.
Kuva: Niko Räty

Kasvisoluviljelmät mahdollistavat myös täysin uudenlaisten design-solujen kehittämisen. Kun varsinaisen kasvin fysiologia ei ole enää rajoite, voidaan suunnitella soluviljelmiä, joiden ravitsemukselliset ominaisuudet on räätälöity tarpeiden mukaan. Myös kasvuolosuhteet, kuten valo, lämpö ja erilaiset signaalimolekyylit, vaikuttavat siihen, millaisia yhdisteitä kasvisolut tuottavat – aivan kuten luonnossa. Mitä paremmin nämä tekijät tunnetaan, sitä paremmin voidaan vaikuttaa siihen, millaista ruokaa voidaan tulevaisuudessa itselle kasvattaa.

Tulevaisuus muotoillaan yhdessä kuluttajan kanssa

Ruokaan liittyvät uudet teknologiat herättävät suurta intoa, mutta myös uhkakuvia ja epäilyä. Soluviljelmissä tuotettu ruoka tuskin tekee poikkeusta. Siksi CellPod-konseptia kehitetään alusta lähtien yhdessä kuluttajien kanssa käyttäen muun muassa VTT:n avointa innovaatioalustaa Owelaa. Owelan kautta jokainen CellPodista tai muista uusista soluviljelmiin perustuvista ruuantuotantotavoista kiinnostunut voi osallistua keskusteluun ja vaikuttaa konseptin kehittymiseen. Projektia voit seurata myös Facebookissa ja projektin kotisivuilla www.TheCellPod.com

CellPod-konseptia kehitetään VTT:n omassa Innovative Business Emerging Technologies (iBET)-hankkeessa. iBET-hankkeiden tavoite on jalostaa VTT:llä syntyneistä tuoreista ideoista innovatiivisia tulevaisuuden teknologioita.

 

Artikkelin ovat kirjoittaneet Niko Räty ja Lauri Reuter Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kasvibiotekniikan ryhmästä. Niko Räty on muotoilija, joka tekee lopputyötään Aalto yliopiston creative sustainability-ohjelmaan. Lauri Reuter on tutkija, joka väitöskirja keskittyy kasvisoluihin proteiineja tuottavina solutehtaina.

Yhteydenotot: ext-niko.raty(@)vtt.fi, lauri.reuter(@)vtt.fi

 

Artikkeli julkaistu 13.10.2016


Aihetunnisteet: bioteknologia, case, kasvit, tutkimus, viljely

Lue seuraava artikkeli: Valokuvaus- ja luontomatkailusta buustia harvaan asutuille s... »