Biotalouden kansainvälisen pitchaustapahtuman karsintakilpailu järjestettiin Joensuussa
Uutinen - Julkaistu 16.6.2016
Biotalouden kansainvälisen pitchaustapahtuman karsintakilpailu järjestettiin Joensuussa 16.6.2016.
PAPTIC LTD JA METGEN OY VOITTAJAKAKSIKKO, JOKA MATKAA SKOTLANTIIN TAVOITTELEMAAN VÄHINTÄÄN MILJOONAN EURON SIJOITUSPOTTIA
Joensuun Tiedepuisto, Team Finland ja bisnesenkeliverkosto FIBAN yhdistivät voimansa biotalouden puolesta. Joensuussa järjestetyssä myyntipuhekilpailussa kymmenen suomalaista kärkipään biotalousyritystä kilpaili paikasta EFIB Pitchfest 2016 -tapahtumaan Skotlantiin. Glasgow´ssa järjestettävä EFIB Pitchfest kokoaa yhteen eurooppalaisia biotalousalan pk-yrityksiä ja suuren joukon sijoittajia ensi lokakuussa. Sekä Joensuussa järjestetyn Suomen osakilpailun kuin myös Skotlannin konferenssi-, näyttely- ja pitchaustapahtuman yhtenä tavoitteena on saattaa yhteen sijoittajat ja kasvuhaluiset biotalouden yritykset.
Suomen yhdeksi kasvun kärkihankkeeksi valittu biotalous on tulevaisuuden kansainvälinen kasvuala. Biotaloudessa yhdistyvät biopohjainen raaka-aine sekä huomattavan monet teknologiat, lopputuotteet ja palvelut. Alana biotalous on monitieteistä. Kuluttajaa ”bio” – ekologisuus ja kestävä kehitys – puhuttelee jo vahvasti. Sen sijaan enkeli- ja pääomasijoittajille biotalous kaikessa laajuudessaan kaipaa vielä perehdyttämistä. Joensuussa ja Suomessa biotalouden bisnesmahdollisuuksia lobataan kiihtyvään tahtiin, sillä kansainvälistä menestystä tavoitteleva ala tarvitsee pääomia.
– Pääomasijoittajat ovat löytäneet pelialan. Pelin kehittäminen markkinoille kestää muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Biotaloudessa aikaikkuna on helposti 5-10 vuotta. Jos biotalouden Start up -yritys lähtee liikkeelle uudella teknologialla, prosessi tuotekehityksestä testaukseen ja valmistukseen voi olla hyvin monivaiheinen. Toisin kuin pelialalla, biotalouden yrityksiin sijoittavalta vaaditaankin paljon kärsivällisyyttä, FIBANin (Finnish Business Angels Network) biotalousryhmän puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston sisäisen yrittäjyyden professori Ainomaija Haarla toteaa.
Haarla toimi Joensuun myyntipuhekilpailun tuomariston puheenjohtajana. Tuomaristoon kuuluivat lisäksi Christine Hagström-Näsi, Kaisa Hernberg, Sami Etula ja Keijo Mutanen.
– Tällaisia tapahtumia ja julkisuutta asialle tarvitaan. Kilpailu rohkaisee ja motivoi yrittäjiä ja pakottaa yrittäjän kiteyttämään liiketoiminnan todellisen ytimen. Kun tietämys lisääntyy, sijoittajat ja yrittäjät löytävät toisensa paremmin, Haarla uskoo.
Paptic Ltd on kehittänyt ja patentoinut suomalaisen teknologian, jolla voidaan valmistaa ympäristöystävällisiä puutuotteita, joilla on muovin kaltaisia ominaisuuksia. Yrityksen pääpaikka on Espoo.
MetGen Oy on kehittänyt entsyymiteknologian, jolla voidaan nopeuttaa teollisuuden tuotantoprosessia ja vähentää energiankulutusta sekä pienentää tuotannon ympäristökuormaa. Yhtiön pääpaikka on Kaarina.
Joensuu keskiössä
Joensuussa vihreä kasvun ja biotalouden sektorilla tapahtuu paljon – onhan Joensuulla vetovastuu valtakunnallisesta biotalouden osaamisalueesta. Joensuun Tiedepuiston kehitysjohtajalla Harri Välimäellä on takana valtakunnallinen biotalouden Roadshow. Siinäkin tavoitteena oli törmäyttää biotalousalan yrityksiä ja sijoittajia.
– Viesti kulkee eteenpäin, mutta edelleen sijoittajat kaipaavat lisää tietoa siitä, mitä mahdollisuuksia biotaloudessa juuri heille on. Kun Joensuun Tiedepuistolle tarjoutui tilaisuus toimia Skotlannin tapahtuman kansallisen esikarsinnan järjestäjänä, tartuimme tilaisuuteen enemmän kuin mielellään, Harri Välimäki kertoo.
Pitchaustilaisuuksien järjestämisessä Tiedepuistolla on runsain määrin kokemusta. Yhteistyö muun muassa Silicon Valleyn myyntipuhegurun Beth Susannen kanssa toimi tälläkin kerralla. Susanne sparrasi myyntipuhekilpailuun osallistuneita yrityksiä päivää ennen varsinaista kilpailua. Team Finlandista Joensuun tapahtumassa mukana olivat Tekes ja Finpro sekä taustavaikuttajana VTT.
– Joensuun Tiedepuistolla ja meidän yrityshautomollamme on hyvä draivi päällä. Asiakkaamme hakevat kasvua entistä vahvemmin kansainvälisiltä markkinoilta. Tähän haasteeseen yhteistyökumppanina vastaamme vahvasti. Yhteistyöverkostomme Team Finlandista Fibaniin ja yrityskehitysorganisaatioihin tekee vahvaa yhteistyötä, jotta biotalouteen saadaan kunnon kasvua ja pöhinää.
EFIB Pitchfest 2016 järjestetään Skotlannissa 18.-20.10.2016. Tarjolla on minimissään miljoonan euron sijoituspotti.
Lisätiedot: Joensuun Tiedepuisto Oy, kehitysjohtaja Harri Välimäki, 050 379 9112, harri.valimaki@tiedepuisto.fi
16.6.2016