Biohiilinen kasvualusta nappasi Uusi puu -kilpailun voiton

Case - Julkaistu 8.5.2023

Uusi puu -kilpailu herättelee huomaamaan, että puulla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja että puupohjaisten tuotteiden valmistuksella voidaan estää hiilen pääsyä ilmakehään.

Tämänvuotisen Uusi puu -kilpailun on voittanut biohiilestä valmistettu kasvualusta viherrakentamiseen. Biohiili on kasviperäisestä biomassasta, yleensä puusta, valmistettua materiaalia.

”Biohiili sitoo kasveille välttämättömiä ravinteita ja vettä ja auttaa niitä kuivien kausien yli ja rankkasateiden aikana”, GRK Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Riina Rantsi kertoi Uusi puu -kilpailun palkintojenjakotilaisuudessa Helsingissä huhtikuussa.

GRK Suomen ja Carbon Balance Finlandin kilpailuehdotuksessa biohiili päätyi kasvualustakäyttöön. Biohiilelle on kuitenkin löydetty noin 55 erilaista käyttötarkoitusta: sitä on mahdollista käyttää esimerkiksi veden puhdistamiseen, lämmön- ja ääneneristeenä tai asfaltin ja betonin lisäaineena.

Puu muuttuu biohiileksi, kun sen kuivatislaa korkeassa lämpötilassa, vähähappisessa pyrolyysissä. Lahotessaan puusta vapautuu hiilidioksidia, mutta pyrolyysikäsittelyssä niin ei käy. Siksi biohiili on hiilinegatiivinen tuote.

Vaaleahiuksinen nainen seisoo pöydän vieressä ja katsoo kameraan. Naisella on kädessään muovipakkaus, jonka sisällä on mustaa biohiiltä.
GRK Suomen Riina Rantsi iloitsi Uusi puu -kilpailun voitosta, joka tuo biohiilestä valmistetulle kasvualustalle lisää näkyvyyttä.

Riisipiirakkapakkaus oli yleisön suosikki

Yleisön suosikki oli kilpailun toiselle sijalle yltänyt täyspaperinen riisipiirakkapakkaus, jonka olivat kehittäneet UPM Specialty Papers ja Fazer yhdessä.

Pakkauksesta tekee epätavallisen se, ettei siinä ole lisättyä muovilaminaattikerrosta, edes sauma-alueella. Pakkaus on pilottituotannossa, joten siihen pakattuja riisipiirakkoja saa kaupoista ajoittain.

”Kuluttajat ja brändit haluavat vastuullisempaa pakkaamista ja erityisesti fossiilisten raaka-aineiden vähentämistä. Kierrätystestien mukaan meidän pakkauspaperissamme materiaalihävikki on noin yksi prosentti, kun se perinteisessä pakkauksessa muovilaminaattikerroksen kanssa on noin 20 prosenttia”, markkinointipäällikkö Maarit Relander UPM:ltä totesi.

Kilpailun kolmas palkinto meni MM Kotkamillsin kehittämälle laminaattipaperille, joka soveltuu ligniinipohjaiselle hartsille. Hartsilla kyllästettyjä paperikerroksia puristetaan korkeassa paineessa yhteen kestäviksi laminaattilevyiksi.

Perinteisiä materiaaleja finaalissa

Uusi puu -kilpailun päämäärä on saada näkyvyyttä puupohjaisille innovaatioille ja esitellä puupohjaista biotaloutta etenkin päättäjille ja vaikuttajille. Hankkeen päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö.

”Tänä vuonna mukana on ollut hyvin erilaisia ehdokkaita. Monissa ratkaisuissa digitaalisuus on vahvasti mukana. Se on ilahduttanut, että finalistien joukossa on myös perinteisiä materiaaleja, paperia ja vaneria”, Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Virpi Korhonen kertoi.

Kilpailun finaaliin ylsi edellisten lisäksi VTT:llä ja Aalto-yliopistossa kehitetty origamitaiteltu paperi, jonka rakenne antaa tuotteille samantapaisen suojan kuin kuplamuovi. Koskisen kehittämässä älylevyssä puolestaan vaneriin on kiinnitetty antureita, joilla voidaan optimoida kuljetuskaluston käyttöastetta ja siten vähentää kuljetuskustannuksia ja päästöjä.

Pöydällä paperista origamitaiteltu pyöreä suojapakkaus ja avonainen pahvilaatikko, jonka sisällä pakkauksissaan ihonhoitotuotteita ja origamitaiteltua paperia.
Origamitaitellusta paperista saattaa tulla kilpailija kuplamuoville.

Kaupallistettuja kilpailutöitä

Uusi puu -kilpailu on järjestetty tavallisesti kahden tai kolmen vuoden välein. Tämänvuotinen kilpailu oli viides.

”Kaikki kilpailuun vuosien varrella osallistuneet tuotteet on taidettu kaupallistaa”, Korhonen pohdiskeli.

Ensimmäinen Uusi puu -kilpailu oli vuonna 2014. Yhtenä viidestä tuotteesta siinä palkittiin Ioncell-tekstiilikuitu. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, samasta kuidusta valmistetaan vaatteita kaupallisiin mallistoihin.

Kilpailuehdotuksista myös voidaan jatkokehittää uusia tuotteita. Vuoden 2018 Uusi puu -kilpailussa yksi neljästä palkitusta oli puupohjainen kalvo Woodly. Samasta kalvosta valmistettu eväspussi oli mukana tämänvuotisessa kilpailussa.

Vuonna 2021 järjestytyn kilpailun voittanut FibDex-haavasidos puolestaan oli jo kilpailuun osallistuessaan kaupallinen tuote.

Kuvassa kahdeksan ihmistä, joista kuudella käsissään kunniakirjat. Ihmiset hymyilevät.
Viisi finaaliin päässyttä tuotetta palkittiin kunniakirjoin.

Lue lisää

Uusi puu -kilpailusta ja vuoden 2023 osallistujista kerrotaan lisää hankkeen sivuilla.

Lue artikkeli palkintojenjaon yhteydessä järjestetystä paneelikeskustelusta: EU:ssa biotalous mielletään helposti maataloudeksi.

Artikkelin kirjoittaja on Biotalous.fi:n toimittaja Heli Virtanen, Tapio, heli.virtanen(at)tapio.fi. Artikkelin kuvat: Tarja Anttila, Tapio.


Agenda2030

Uusi puu kilpailussa -korostuvat seuraavat kestävän kehityksen tavoitteet: 8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, 9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja, 12 Vastuullista kuluttamista, 17 Yhteistyö ja kumppanuus.

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja12. Vastuullista kuluttamista17. Yhteistyö ja kumppanuus

Lue seuraava artikkeli: ”EU:ssa biotalous mielletään helposti maataloudeksi” »