BioBoostersin LiukasHackathonissa kolme voittajaa: Kierrätysravinteiden logistiikkaa kehitetään yhdistämällä osaamista
Uutinen - Julkaistu 4.12.2024
Kasvaviin biokaasu- ja kierrätyslannoitetuotannon arvoketjun tarpeisiin lähdetään kehittämään ratkaisua suomalais-puolalais-virolaisella yhteistyöllä. Kehitettävälle ratkaisulle on näköpiirissä myös laajempi tarve niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Kansainvälisessä LiukasHackathon-innovaatiokilpailussa haettiin älykästä logistiikkaratkaisua kierrätysravinteiden kuljetuksiin. Kilpailussa nimettiin kolme voittajaa, joiden ratkaisut täydentävät toisiaan.
Ratkaisuehdotuksia pilotoidaan yhteistyössä Kuljetus Tero Liukas Oy:n kanssa vuoden 2025 alussa, ja tavoitteena on rakentaa kokonaisuus, joka onnistuessaan mullistaa koko toimintakenttää.
”Yhtä ainoaa voittajaa ei kannattanut valita, koska kisassa mukana olleista tiimeistä kolmen ratkaisut yhdistämällä saadaan aikaan todella vaikuttava kokonaisuus”, iloitsee toimitusjohtaja Tero Liukas.
”Puolalaisen Aiseemon ratkaisun innovatiivisuus ja teknologiat avasi uudenlaisia, aiemmin tunnistamattomia mahdollisuuksia alalle. Niin ikään puolalaisen Freight Automation by Hogsin logistiikkajärjestelmä sekä virolaisen Waybillerin ratkaisu datan keräämiseen ja hyödyntämiseen esimerkiksi sähköisistä rahtikirjoista tuovat kokonaisuuteen osat, joita voidaan hyödyntää yhdessä.”
Voittajat olivat todella tyytyväisiä LiukasHackathoniin: ”Hackathon-prosessin aikana käyty keskustelu Howspace-alustalla, sekä siellä jaetut tiedot olivat todella tärkeitä idean hiomisessa. Oli hienoa, kuinka toimeksiantaja – Kuljetus Tero Liukas Oy – oli päivittäin vastaamassa kysymyksiin. Prosessin aikana myös tunnistimme yhteistyömahdollisuuksia, joita olisimme ehkä lähteneet edistämään ilman kisan voittamistakin”, kertovat Michal Grega (Aiseemo), Pawel Pisarski (Freight Automation by Hogs) sekä Kert Kaspar Tammaru (Waybiller).
Voittajien lisäksi LiukasHackathonin loppusuoralla olivat mukana Seth Software Puolasta sekä Agrolinera Espanjasta. Tiimien tukena toimi kansainvälisiä mentoreita Liettuasta, Puolasta, Virosta ja Ruotsista. Kaikkiaan avoimeen innovaatioprosessiin otti osaa asiantuntijoita kuudesta maasta.
“Olemme todella vaikuttuneita, kuinka LiukasHackathon sai kansainväliset tiimit osallistumaan kilpailuun. Kehitettävälle ratkaisulle on laajempaa tarvetta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, joten on hienoa, että ratkaisu tuo yhteen osaajat eri maista,” kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen, yksi kilpailun mentoreista.
”Hackathonit ovat meille myös erinomainen mahdollisuus osoittaa, mitä kaikkea Jamk voi tarjota niin hackathonien osallistujille, toimeksiantajille kuin muillekin liiketoimintaa ja ratkaisuja kehittäville: asiantuntijapalveluita, verkostoja ja huikeat testausympäristöt laboratorioissa ja Biotalouskampuksella.”
LiukasHackathonin järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun älymaatalouden innovaatio- ja osaamiskeskittymä BioBoosters yhdessä Kuljetus Tero Liukas Oy:n ja Suomen biokierto ja biokaasu ry:n kanssa.
Hackathon huipentui 25.-26.11.2024, jolloin tiimien työtä mentoroivat liiketoiminnan, innovaatioiden, digitalisaation sekä startup-kehittämisen asiantuntijat Liettuasta, Puolasta, Ruotsista, Virosta sekä Suomesta.
Yhteistyö voittajien kanssa jatkuu osana Kuljetus Tero Liukas Oy:n vetämää kehityshanketta, johon on haussa ravinnekierrätyksen kokeiluohjelman osarahoitus. Hanke käynnistyy helmikuussa ja toteutetaan vuoden 2025 loppuun mennessä.
Ratkaisulle ennakoidaan kysyntää kotimaassa ja kansainvälisesti, sillä biokaasutuotannon kapasiteetti on merkittävässä kasvussa esimerkiksi monissa Pohjoismaissa.
Hackathon oli osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun vetämää kansainvälistä EU:n Interreg Itämeriohjelman osarahoittamaa BioBoosters -hanketta, joka tuo yhteen yhdeksän biotalouden innovaatioverkostoa Itämeren maista: Suomesta, Ruotsista, Baltian maista, Puolasta ja Saksasta.
Hankkeessa järjestetään 18 Hackathonia, jotka tukevat biotalouden yritysten vastuullista liiketoimintaa ja kiertotaloussiirtymää.
Kirjoittaja on Anna Aalto, projektipäällikkö Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Lisätietoa
Anna Aalto, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, BioBoosters yrityskiihdyttämö
etunimi.sukunimi@jamk.fi, +358 40 640 2346
Lue aikaisempi artikkeli hackathonista täältä.