BioBoosters hackathonien avulla biokiertotaloudelle ja liiketoiminnalle vauhtia – kansainväliset hackathonit jatkuvat!

BioBoosters-logo, jonka taustalla merta ja rannikkoa. Kuvassa tekstit: BioBoosters, Interreg Baltic Sea Region, Co-funded by the European Union, Circular Economy - BioBoosters.

Case - Julkaistu 13.2.2024

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioBoosters by Jamk on järjestänyt toimintavuosiensa aikana bio- ja kiertotalouden sektorilla yhteensä 17 hackathonia vastaamaan yritysten kiertotaloussiirtymän haasteisiin. Hackathoneista on syntynyt sekä uutta kasvua yrityksille että yhteistyöavauksia osallistujille. Tulevina vuosina hackathoneja järjestetään ympäri Itämeren aluetta.

BioBoosters by Jamk -yrityskiihdyttämö edistää biokiertotalouteen ja agroteknologiaan liittyvää liiketoimintaa.

Innovaatiokilpailujen eli hackathonien tarkoituksena on etsiä yritysten toimeksiannosta ratkaisuja vastuullisen liiketoiminnan haasteisiin. Toimeksiantajana voi toimia organisaatio, jolla on halu ja mahdollisuus jatkaa hackathonin voittajan kanssa yhteistyötä ratkaisujen saattamiseksi markkinoille. Hackathonin haku on avoin kaikille kiinnostuneille.

Neljättä vuotta toimiva yrityskiihdyttämö on laajentanut hackathon -toimintaansa myös kansainvälisesti Itämeren alueelle. Jyväskylän ammattikorkeakoulun vetämä ja Interreg Itämeri-ohjelman osarahoittama BioBoosters -hanke tuo yhteen yhdeksän Itämeren alueen biotalouskeskittymää. Hankkeessa järjestetään yhteensä 18 kansainvälistä hackathonia, joissa ratkotaan biotalouden veturiyritysten kiertotaloussiirtymän haasteita.

Latvian hackathonista voitto Suomeen

Kansainväliset hackathonit käynnistyivät syksyllä 2023. BioBoosters by Jamk järjesti ValioHackathonin, jonka voittajaksi kruunattiin ruotsalainen elintarvikeketjun dataa tarjoava yritys, Elvenite. Latviassa järjestettyyn Alojas Starkelsen Hackathonin voittaja löytyi Suomesta, kun jyväskyläläinen Pinja Digital Oy ratkaisi perunatärkkelystä tuottavan yrityksen haasteen.

ValioHackathonin osallistujia ja järjestäjiä tapahtumatilassa. Lavalla kaksi ihmistä esittelevät hackathonia.
ValioHackathonissa haettiin uusia keinoja maidontuotannon kausivaihtelun tasaamiseen. Kuva: Eija Iso-Ahola.

Ruotsissa järjestettiin puolestaan kaksi metsäbiotalouden hackathonia, joissa kehitettiin ratkaisuja hiilineutraalien pakkausratkaisujen kehittämiselle ja puutuhkien käytölle.

”Syksyn hackathoneissa oli hieno nähdä, miten motivoituneesti tiimit työskentelivät mentoreiden avustuksella haasteiden parissa ja kuinka yhteinen ymmärrys haasteesta ja seuraavista askeleista muotoutui hackathonin aikana. Jokainen toimeksiantajamme oli vaikuttunut siitä, että hackathon toi heille toimivan ratkaisun esitettyyn haasteeseen” kertoo hankkeen projektipäällikkö Anna Aalto, BioBoosters by Jamk.

Haku avoinna Saksan ja Puolan kilpailuihin

Kansainväliset hackathonit jatkuvat keväällä 2024 neljässä eri maassa. Saksan ja Puolan innovaatiokilpailuihin on ratkaisijatiimien haku jo käynnissä, ja seuraavaksi haut avautuvat Liettuassa sekä kahdessa Viron hackathonissa.

Hackathoneissa etsitään ratkaisuja ja kumppaneita muun muassa biologisten sivuvirtojen hyödyntämiseen sokerintuotantolaitoksissa ja kasvihuoneissa. Muita aiheita ovat esimerkiksi puuperäisten sokereiden hyödyntäminen ruokaketjussa, liikaviljelyn haasteet ja lannoitekäytön optimointi Euroopan maataloudessa.

Anna Aalto odottaa innolla kevään hackathoneja. ”Jokainen hackathon pureutuu suuren yrityksen käytännön haasteisiin kiertotaloussiirtymässä. Ratkaisun löytäminen merkitsee isoa askelta yritysten vastuullisuustyössä, mutta avaa samalla mahdollisuuksia ratkaisijatiimeille, pk-yrityksille, startupeille, ja tutkijoille saada innovaationsa markkinoille ja kasvua liiketoiminnalleen.”

”Hackathonissa mukana olo avaa yhteistyömahdollisuuksia ja opettaa aina paljon. On hienoa nähdä toimintamme käytännön vaikutus biokiertotalouden edistämiseen yrityskentällä,” Aalto kiteyttää.

Kirjoittaja: Eija Iso-Ahola (Jamk). Tekstin editointi: Biotalous.fi:n toimitus. Kannen kuva: BioBoosters.


Agenda2030

Bioboosters by Jamk-yrityskiihdyttämö edistää seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

  • Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
  • Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja17. Yhteistyö ja kumppanuus

Lisätietoja

Ratkaisijatiimien haku Puolan ja Saksan hackathoneihin sekä ilmoittautuminen kevään 2024 hackathonien julkistuswebinaareihin on auki. Ilmoittautumiset, lisätiedot ja BioBoosters hackathonien esittely.


Lue seuraava artikkeli: Jätevesilaitoksen lietteestä jätevedenpuhdistamolle lämp... »