MMM on tilannut Luonnonvarakeskukselta hiilinielulaskennan riskianalyysin

Uutinen - Julkaistu 9.4.2025

Luonnonvarakeskus tekee maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana riskianalyysin, jossa tarkastellaan sekä metsien maaperän että puuston kasvihuonekaasulaskennan epävarmuuksia ja herkkyyksiä. Tavoitteena on tukea ilmastopolitiikan päätöksenteon tietopohjaa.

Maa- ja metsätalousministeriö on tilannut Luonnonvarakeskukselta hiilinielulaskennan riskianalyysin, jossa tarkastellaan metsien maaperän ja puuston kasvihuonekaasulaskentaan liittyviä epävarmuuksia sekä niihin liittyviä herkkyyksiä. Selvityksen vastuullisena toteuttajana on Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Annika Kangas, joka ei ole osallistunut kasvihuonekaasuinventaarion laskentatyöhön. Selvityksen on määrä valmistua loppuvuodesta 2025.

Kasvihuonekaasujen inventaariolaskelmilla seurataan Suomen kansallisten ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttamista. Mennyttä kehitystä raportoidaan kasvihuonekaasuinventaarion avulla. Lisäksi tietoja hyödynnetään tulevaisuutta ennakoivissa skenaariolaskelmissa, joiden pohjalta tehdään suunnitelmia ja päätöksiä tarvittavista ilmastotoimista.

Luonnonvarakeskus julkaisi 15.1.2025 vuoden 2023 ennakkotiedot, joiden mukaan maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön muodostama maankäyttösektori oli 11,8 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin suuruinen nettopäästölähde. Ensimmäistä kertaa myös metsät ovat kokonaisuutena kääntyneet päästölähteeksi. Puuston kasvu ylitti edelleen poistuman (hakkuut ja luonnonpoistuma), eli metsien puusto säilyi nieluna, mutta se ei enää riittänyt kattamaan metsien maaperän kasvaneita päästöjä.

Tietojen julkaisun jälkeen julkisuudessa on käyty keskustelua sekä muutokseen johtaneista syistä että erityisesti metsämaan inventaariolaskelmissa käytetyistä menetelmistä ja niiden kehittymisestä. Muihin sektoreihin verrattuna maankäyttösektorin kasvihuonekaasuinventaarioon liittyy erittäin suuria epävarmuuksia. Lisäksi hiilitaseen vuotuiset muutokset ovat olleet suuria. Maankäyttösektorin kasvihuonekaasujen laskenta ja päästöihin ja poistumiin vaikuttavat tekijät ovat muita päästösektoreita monimutkaisempia, sillä biologisten prosessien lisäksi tuloksiin vaikuttavat myös toimintaympäristön muutokset.

Kasvihuonekaasuinventaariossa käytetyt tietopohjat poikkeavat toisistaan eri EU-maissa. Suomessa on viime vuosina panostettu sekä kasvihuonekaasuinventaarion laskentamenetelmien kehittämiseen että maankäyttösektorin ilmastotutkimukseen.

”Suomen kasvihuonekaasulaskentaa on kehitetty IPCC:n ja EU:n LULUCF-asetuksen ohjeistusten mukaisesti. Luonnonvarakeskus on tehnyt tässä arvokasta työtä. Maankäyttösektorin osalta inventaarion epävarmuudet ovat kuitenkin edelleen suuria. Maa- ja metsätalousministeriön tilaamassa selvityksessä arvioidaan esimerkiksi, missä määrin inventaariotiedoissa tapahtuneet muutokset ovat seurausta laskennan kehittymisestä, missä määrin metsien käsittelyssä tapahtuneista muutoksista ja mikä vaikutus ilmaston lämpenemisellä on ollut”, kertoo luonnonvaraneuvos Heikki Granholm.

Toukokuun lopussa pyöreän pöydän keskustelu ja avoin webinaari

 

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen on kutsunut tiedeyhteisön ja hallinnon edustajia pyöreän pöydän keskusteluun, joka pidetään toukokuun lopulla. Keskustelun tavoitteena on lisätä tieteenalojen välistä yhteistyötä sekä tunnistaa eri tutkimuslaitosten esiin nostamia mahdollisuuksia ja ajankohtaisia tutkimuksia kasvihuonekaasuinventaarion kehittämisen näkökulmasta.

Kasvihuonekaasuinventaariosta vastaava viranomainen on Suomessa Tilastokeskus, joka on sopinut Luonnonvarakeskuksen kanssa maankäyttösektorin inventaariotietojen toimittamisesta.

”Maa- ja metsätalousministeriö tulosohjaa Luonnonvarakeskusta. Sen vuoksi tehtävänämme on huolehtia siitä, että luottamus Luonnonvarakeskuksen tutkimustyöhön säilyy vahvana. Suomen kaltaisessa pienessä maassa on tärkeää, että kasvihuonekaasuinventaariota kehitetään hyvässä yhteistyössä”, Pesonen kommentoi.

Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö ja Luonnonvarakeskus järjestävät 28.5. avoimen webinaarin maankäyttösektorin kasvihuonekaasuinventaariosta ja sen kehittämistyöstä. Tilaisuuden ilmoittautuminen avataan lähiaikoina.

Lisätietoja:

Heikki Granholm
luonnonvaraneuvos, maa- ja metsätalousministeriö
+358 295 162 130
etunimi.sukunimi@gov.fi

Antti Asikainen
tutkimusylijohtaja, Luonnonvarakeskus
+358 295 323 250
etunimi.sukunimi@luke.fi

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 9.4.2025


Aihetunnisteet: ilmasto, metsä