Hae mukaan vihreän siirtymän yrityskilpailuun!

Case - Julkaistu 13.2.2025

Vihreän siirtymän yrityskilpailun, Gaala 2025:n haku on käynnistynyt. Kilpailuun ovat tervetulleita alasta riippumatta nuoret suomalaisyritykset, joilla on ympäristöystävällinen tuote- tai palveluratkaisu. Kilpailun järjestää Biocluster Finland.

Vihreän siirtymän yrityskilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kilpailussa nostetaan esille suomalaista osaamista ja kestävän kehityksen yrittäjyyttä.

Kilpailu on tarkoitettu erityisesti nuorille, kasvuhakuisille ja innovatiivisille yrityksille, joiden tuote tai palvelu on ekologinen. Toimialaa ei ole rajoitettu. Yrityksen kotipaikan on oltava Suomessa, ja yritys voi olla enintään 15 vuotta vanha. Kilpailuun voi hakea mukaan 31.3.2025 klo 12 asti. Lisätietoja kilpailun säännöistä ja ilmoittautumislomake löytyy biocluster.fi-sivustolta.

Voittaja julkistetaan syksyllä Vihreän siirtymän gaalassa Oulussa. Voittajan valitseva tuomaristo koostuu sekä yksityisen että julkisen sektorin rahoittajista, ja päätös pohjautuu sekä ennakkoarviointiin että tilaisuudessa pidettävään muutaman minuutin mittaiseen pitchaukseen yrityksen ratkaisusta.

Kriteerinä ympäristöystävällisyys

Biocluster Finlandin klusterijohtaja Anne Sormunen kertoo, että voittajan valinnassa arvioidaan ratkaisun tai palvelun innovatiivisuutta, kasvupotentiaalia, skaalautuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä. ”Ekologisuuden arvioinnissa huomioidaan ratkaisun ympäristöystävällisyys koko elinkaaren ajalta tuotannosta kierrätettävyyteen saakka”, Sormunen kuvaa. Voittajan valinnassa kiinnitetään huomiota myös esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan vaiheeseen ja rahoitukseen.

Ekologisuus voi tarkoittaa joko jalanjäljen pienentämistä tai positiivista vaikutusta synnyttävän kädenjäljen suurentamista. Sormusen mukaan esimerkiksi teollisella toimialalla positiivinen ympäristövaikutus voi syntyä siitä, että tuotantoprosessi saadaan merkittävästi vähemmän saastuttavaksi, vaikka täysin nollapäästöihin ei päästäisikään.

”Ympäristöystävällisyys on kaikkien etu. Sen lisäksi, että kestävyys vahvistuu eri osa-alueilla, yritykset saavat siitä kilpailuetua liiketoimintaansa. Ratkaisut voivat samalla tukea myös omavaraisuutta, resurssiviisautta ja turvallisuutta. Kestävä kehitys nojaa vihreän siirtymän lisäksi myös digitaalisten ja sosiaalisten innovaatioiden syntymiseen”, kertoo Sormunen.

Osallistujat sparraavat toisiaan

Sormunen kannustaa osallistumaan kilpailuun, jos yritys tavoittelee kasvua: ”Moni yritys jo nykyisellään pyrkii toimimaan ympäristöystävällisemmin, joten näiden ratkaisujen ja palveluiden valjastaminen kilpailuun voi tuoda paljonkin julkisuutta ja jopa uusia rahoitusmahdollisuuksia.” Sormusen mukaan kilpailuun osallistuminen on kevyt prosessi, eikä kilpailulomakkeen täyttäminen vaadi kohtuuttomasti työaikaa.

Edellisvuosien osallistujat ovat kokeneet muilta ehdokkailta tulevan sparrailuavun hyödylliseksi. ”Voi olla aika yksinäistä olla kasvuyrityksen toimitusjohtaja, jolle kohdistuu valtaisat odotukset. Kun samaan pöytään saa muitakin vastaavassa tilanteessa olevia, voivat kohtaamiset muodostua merkityksellisiksi”, Sormunen kuvaa.

Lue lisää viime vuoden kilpailusta ja voittajasta artikkelista Hycamiten katalyytti tekee vedyntuotannosta energiatehokasta – voitto vihreän siirtymän yrityskilpailussa!

Kirjoittaja: Selma Salin, biotalous.fi (selma.salin(at)tapio.fi)


BioCluster Finlandin logo

Biocluster Finland tukee vihreää kasvua ja edistää vähähiilisen liiketoiminnan syntymistä. Klusteriyhteistyö vahvistaa yritysten kilpailukykyä, lisää kiertotaloutta ja resurssiviisautta, vähentää päästöjä ja tukee luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Biocluster Finland toimii Euroopan klusteriverkostossa, välittää tietoa vihreästä siirtymästä sekä auttaa yrityksiä kehittymään verkostoyhteistyön avulla. Suomalaiset klusteritoimijat profiloituvat vihreän siirtymän edelläkävijöinä. Lue lisää klusterin kotisivuilta.


Agenda2030

Vihreän siirtymän yrityskilpailu edistää muun muassa seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

  • Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
  • Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
  • Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua9. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja17. Yhteistyö ja kumppanuus

Lue seuraava artikkeli: EU:n tuore asetus mullistaa pakkaamisen – mitä se tarkoit... »