Biotalous integroitava osaksi kestävän kehityksen rahoitusta
Blogi - Julkaistu 18.12.2024
Maailma on keskellä suurta murrosta. Ilmastonmuutos, luonnonvarojen ylikulutus ja talouden kestämättömyys haastavat meitä löytämään uusia ratkaisuja. Biotalous tarjoaa merkittävän mahdollisuuden luoda fossiilivapaata tulevaisuutta – mutta tämä vaatii konkreettisia tekoja ja kansainvälistä yhteistyötä.
Biotalous on jo nyt yksi keskeisistä välineistä globaalien ympäristö- ja taloushaasteiden ratkaisemisessa. Se hyödyntää uusiutuvia resursseja, kiertotaloutta ja innovaatioita, jotka vähentävät riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista ja tukevat kestävää kehitystä. On aika tehdä vaikuttavia päätöksiä ja rakentaa kestävämpää tulevaisuutta.
Biotalouden globaalit periaatteet
Biotalouden merkitys on noussut keskiöön kansainvälisissä foorumeissa. Syyskuussa 2022 G20-kokouksissa hyväksyttiin ensimmäistä kertaa globaalit biotalouden periaatteet , jotka luovat yhteisen viitekehyksen biotalouden kehitykselle. Tämä on historiallinen saavutus ja osoitus siitä, että kansainvälinen yhteistyö biotalouden saralla on mahdollista. Edustamani World Bioeconomy Association (WBA) ry haastaa kaikki mukaan edistämään näitä periaatteita ja tekemään konkreettisia tekoja fossiilivapaan tulevaisuuden puolesta.
On rohkaisevaa nähdä, että myös tuleva G20-puheenjohtajamaa Etelä-Afrikka ja G7:n tuleva puheenjohtajamaa Kanada ovat ilmaisseet sitoutumisensa biotalouden kehittämiseen. WBA on aktiivisesti mukana näissä keskusteluissa ja tukee kansainvälistä yhteistyötä tuomalla yhteen toimijoita eri sektoreilta (lue lisää täältä).
Rahoitustarpeet ja investoinnit
Biotalouden täysi potentiaali voidaan saavuttaa vain merkittävillä investoinneilla ja uusilla rahoitusmalleilla. Nykyiset rahoitusmekanismit eivät kuitenkaan vielä vastaa biotalouden kasvaviin tarpeisiin. Lisäpanostuksia tarvitaan erityisesti innovaatioihin, tutkimukseen ja uusien teknologioiden kehittämiseen.
Kestävän kehityksen rahoitus on kasvanut huomattavasti viime vuosikymmeninä. 1970-luvulta alkaen sitä on rakennettu kansainvälisen yhteistyön pohjalle, ja erityisesti 2010-luvulla sen määrä on noussut merkittävästi – nykyään se kattaa jopa 6000 miljardia euroa. Tämä rahoitus keskittyy ensisijaisesti ilmastonmuutoksen hillintään ja biodiversiteetin suojelemiseen. Biotalouden investoinnit taas noudattavat pitkälti markkinatalouden logiikkaa ja edellyttävät uudenlaisia rahoitusmalleja, jotka tukevat kestävää kasvua ja luonnonvarojen tehokasta käyttöä.
Tämän haasteen ratkaisemiseksi World Bioeconomy Forum ja Nature Finance esittivät syyskuussa Rio de Janeirossa G20-kokousten yhteydessä aloitteen siitä, kuinka biotalous voidaan integroida osaksi nykyisiä kestävän kehityksen rahoitusinstrumentteja. Aloitteen tavoitteena on kytkeä biotalous vahvemmin globaaliin kestävän kehityksen rahoitusjärjestelmään ja varmistaa sen rooli fossiilivapaaseen talouteen siirtymisessä. Tämä toisi biotaloudelle paitsi uutta näkyvyyttä, myös konkreettisia resursseja innovaatioiden ja kestävien ratkaisujen edistämiseksi.
Bioteknologian nousu
Biotekniikan murros on käynnissä. Genomitietokannat, tekoäly ja automaatio ovat siirtäneet bioteknologian uuteen aikakauteen. Bioteknologisten tuotantoprosessien kehitys nopeutuu huomattavasti. Tämä avaa mahdollisuuksia muun muassa hiilidioksidin hyödyntämiseen raaka-aineena ja biosynteettisten materiaalien kehittämisen. USA ja Kiina rahoittavat suuria tutkimus- ja kehityshankkeita bioteknologian kaupallistamiseksi. EU:n ja Suomen tulee varmistaa, ettei biotekniikan vallankumous jää hyödyntämättä.
Bioteknologianpotentiaali kestävän kehityksen vauhdittamisessa on valtava. Nyt on aika tarttua tilaisuuteen ja ottaa bioteknologian ratkaisut osaksi globaalia biotalousstrategiaa.
Yhteistyöllä enemmän
Maailman murroskausi tarjoaa mahdollisuuden toimia. Biotalouden ratkaisut ovat keskeisessä roolissa fossiilivapaan tulevaisuuden rakentamisessa. Yhdessä voimme vaikuttaa enemmän. Nyt on aika tehdä konkreettisia tekoja – tule mukaan ja rakenna kanssamme kestävä tulevaisuus!
Mitä voit tehdä – lue lisää täältä: World Bioeconomy Association
Agenda2030
G20-kokouksen päätökset globaaleista biotalouden periaatteista edistävät mm. seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
- Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja
- Tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus