OECD:n maatalousministerit Pariisissa: Ilmastoratkaisut ja viljelijöiden toimeentulo edellytyksenä globaalille ruokaturvalle
Uutinen - Julkaistu 5.11.2022
OECD:n maatalousministerit kokoontuivat kuluneella viikolla Pariisiin ratkomaan, miten ruokaa voidaan tuottaa maailman kasvavalle väestölle kestävämmin, tuotannon resilienssi ja viljelijöiden toimeentulo turvaten.
Kokouksen aloitusistunnossa keskusteltiin viime aikaisten kriisien vaikutuksista elintarvikkeiden ja maataloustuotannon panosten markkinoihin ja ruokaturvaan. Ministerit tyrmäsivät yksimielisesti Venäjän julmat ja laittomat sotatoimet. ”Vaikuttavin keino akuutin ruokakriisin pysäyttämiseksi on Venäjän hyökkäyssodan lopettaminen Ukrainassa välittömästi”, korosti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.
Kokouksessa ministerit vaihtoivat avoimessa hengessä kokemuksiaan ja näkemyksiään siitä, miten maatalouspolitiikalla pystytään vastaamaan ajankohtaisiin ja tuleviin haasteisiin. Ruuan turvaaminen maailman kasvavalle väestölle on mittava haaste ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden muuttaessa toimintaympäristöä. Ministerit korostivat, että alan elinvoimaisuuden turvaamiseksi on samaan aikaan varmistettava viljelijöiden toimeentulo, osaaminen ja innovaatioiden hyödyntäminen.
Terveisinä Sharm el-Sheikissä Egyptissä alkavaan YK:n Ilmastokokoukseen (COP27) ministerit vakuuttivat, että ilmastosta suoraan riippuvainen maatalousala on vahvasti mukana ja sitoutunut ratkaisujen etsimiseen. Uusissa politiikkaratkaisuissa tulee kuitenkin pitää mielessä maailman kasvavan väestön ruokaturva.
Kokoukseen osallistui 48:n maan edustajat sekä EU:n komissio, FAO, WTO, Maailmanpankki, Maailman ruokaturvakomitea (CFS) ja Business at OECD (BIAC). Lisätietoa kokouksesta löytyy tästä.
Kokouksessa hyväksyttiin julkilausuma, joka ohjaa OECD:n maatalouskomitean työtä seuraavan 5-6 vuoden ajan.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Kimmo Närhinen, p. 0295 162186
Ministerin erityisavustaja Topi Heinänen p. 0295 162143
Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 5.11.2022