Webinaari Arvonlisää maakuntaan yhdessä toimien – elintarvikkeet ja luonnontuotteet, kalat ja levät, tekstiilit

Ohjelma 27.9.2022

klo 9 – 12.15

Tilaisuus on tarkoitettu biotalouden alueellisille kehittäjille ja kansallisen biotalouspaneelin jäsenille. Tilaisuus tukee alueita biotalouden toimeenpanossa sekä mahdollisessa toimeenpanosuunnitelmien laadinnassa.

Diaesitykset ja tallenne

Diaesitykset on linkitetty esiintyjän otsikkoon (pdf).

Videotallenne ei ole enää julkisesti saatavilla verkossa. Tiedustelut: tarja.ollas@tapio.fi.


Tilaisuuden puheenjohtajana toimii biotalousneuvos Anne Vehviläinen, MMM.

Avaussanat

9.00 Tervetuloa. Biotalousstrategia ja alueelliset toimeenpanosuunnitelmat
Ylijohtaja Tuula Packalen, MMM


Teema: Arvonlisä

9.05 Biotalous lukuina. Miten arvonlisä muodostuu sektoreittain, miten arvonlisän mittaamiseen päästään maakunnissa? Tietolähteet.
Yliaktuaari Tiina Sauvula-Seppälä, Luke

9.15 Arvonlisän kasvattamisen kyvyt ja osaajat
Johtava asiantuntija Harri Länsipuro, TEM

9.25 Biotalouden yritystoiminnan merkitys aluetaloudelle (video, YouTube)
Elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari

9.35 Arvoa yhteistyöstä, case Äänekoski Businesspaikka
Projektijohtaja Markku Rautiainen, Äänekosken kaupunki

9.45 Miten varmistetaan raaka-aineiden saanti? Mistä tietoa sivuvirroista?
Erikoistutkija Erika Winquist, Luke


Teema: Elintarvikkeet, luonnontuotteet ja sivuvirrat

9.55 Arvonlisän merkitys ruokaketjussa
Projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus, Ruokasektorin koordinaatiohanke

10.05 Alkutuotannon taloudellinen merkitys alue- ja paikallistaloudessa, lähiruoka-esimerkki Lapista
Tutkija Rauno Kuha, Luke, Lapin ruoka -hanke

10.15 Koivunmahlaa juomiin, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan
Toimitusjohtaja Arto Korhonen, Nordic Koivu Oy

Tauko 10 min.


Teema: Sininen biotalous – kalat ja levät

10.35 Sinisen biotalouden selvitys potentiaaleista

  • kasvupotentiaali ja arvon lisäämisen mahdollisuudet
  • yhteiskunnalliset vaikutukset ja hyödyt
  • miten maakunnat voivat edistää

Neuvotteleva virkamies Timo Halonen, MMM

10.45 Levän kasvatuksen ja jalostuksen potentiaali sekä ympäristöhyödyt
Toimitusjohtaja Mari Granström, Origin by Ocean

10.55 Kala kasvaa innovatiivisessa kontissa vettä säästäen – tutkimuksesta ratkaisuja kalantuotannon kasvuun
Johtava asiantuntija Tapio Kiuru, Luke


Teema: Tekstiilit

11.05 Arvoketjun muodostuminen ja miten siihen voisi päästä
Johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous, Emilia Gädda, Suomen Tekstiili & Muoti ry.

11.15 Kotimaisten biopohjaisten kuitujen liiketoimintapotentiaali
Tutkimusprofessori Ali Harlin, VTT

11.25 Uudet materiaalit kuitukankaissa
Liiketoiminnan kehityspäällikkö Mari Rahkola, Suominen Oyj


Keskustelu ja jatkotoimenpiteet

11.35 Kolme toimialaa “sokkotreffeillä” – miten voisimme lisätä arvoa yhteistyöllä?

Keskustelemassa

  • elintarvikkeet: Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
  • kalat ja levät: Timo Halonen, MMM
  • tekstiilit: Ali Harlin, VTT

11.55 Osallistujien keskustelu

12.10 – 12.15 Jatkotoimenpiteet: syötettä biotalouden alueellisiin toimeenpanosuunnitelmiin
Anne Vehviläinen, MMM


 

Tilaisuuden järjestäjä: maa- ja metsätalousministeriö yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, alueiden edustajien ja Tapio Oy:n kanssa.

Lisätietoja:

  • biotalousneuvos Anne Vehviläinen, maa- ja metsätalousministeriö, anne.vehvilainen@gov.fi
  • erityisasiantuntija Ulla Palander, työ- ja elinkeinoministeriö, ulla.palander@gov.fi
  • tilaisuuden fasilitaattorit Tapiosta: Tarja Ollas, tarja.ollas@tapio.fi, puh. 040 835 6473 ja Riina Hautala, riina.hautala@tapio.fi