Puurakenteinen tietoliikennemasto – esteettinen ja ekologinen vaihtoehto
Case - Julkaistu 27.3.2018
EcoTelligent Oy on tuonut markkinoille uudenlaisen puurakenteisen ECOPOL-tietoliikennemaston, jonka vähähiilinen elinkaari ja maisemaan istuva ulkonäkö haastavat perinteiset teräsrakenteiset mastot lujuus- ja kestävyysvaatimuksista tinkimättä.
Maailmanlaajuisesti lisääntyvä mobiililaajakaistapalvelujen käyttö ja kysyntä vaativat entistä kattavammin ja tiheämmin rakennettuja tukiasemaverkostoja ja sitä myöden tietoliikennemastojen verkostoja. Myös osa jo rakennetuista tietoliikennemastoista tulee uudistaa tulevien vuosikymmenien aikana niiden saavuttaessa käyttöikänsä. Maailmanlaajuisesti puhutaan miljoonien tietoliikennemastojen rakentamisesta seuraavien vuosikymmenien aikana. Lähes poikkeuksetta nämä mastot ovat rakennettu teräksestä, jonka valmistaminen aina rautamalmin louhinnasta lopulliseksi terästuotteeksi kuluttaa arvokkaita luonnonvarojamme ja saastuttaa luontoamme. Vaihtoehtoja ei käytännössä ole ollut ennen kuin nyt.
ECOPOL-tietoliikennemasto rakennetaan käytännössä kokonaan liimapuusta ja laminoidusta puusta. Suhteessa teräksestä valmistettavaan mastoon puurakenteisen maston valmistaminen kuluttaa merkittävässä määrin vähemmän arvokkaita luonnonvarojamme sekä sähkö- ja lämpöenergiaa. Siten puurakenteinen masto on oikea valinta hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Maston saavuttaessa käyttöikänsä voidaan sen puumateriaali uusiokäyttää tai kierrättää siinä, missä puurakenteisen talon rakennusmateriaalit. Puurakenteisessa mastossa yhdistyvät myös perinteisen puumateriaalin lämpö ja visuaalisesti miellyttäväksi koettu ulkoasu.
Ekologista, esteettistä ja käytännöllistä vaatimuksista tinkimättä
Käyttöominaisuuksiltaan täysin teräsrakenteisia mastoja vastaava ECOPOL-tietoliikennemasto on vapaasti seisova, 4 – 40 metrin korkuinen kotimaisesta puusta valmistettu rakenne, jonka kuormitettavuus on suuri ja jossa on paljon tilaa haluttujen laitteistojen asentamiseen. ECOPOL-tietoliikennemasto täyttää mastoille yleisessä standardissa asetetut vaatimukset siinä missä teräksiset mastot. Vaikka masto on suunniteltu matkaviestinverkon tukiasemia silmälläpitäen, maston moninaisiin sovelluskohteisiin kuuluvat myös mm. valaisin- ja mainospylonit, muut radioverkot tai näiden yhdistelmät. Yhteen mastoon voidaan asentaa esimerkiksi neljän operaattorin tukiasemalaitteet.
Mastorakenne on keskeltä ontto, jolloin sinne voidaan sijoittaa tarvittavat kaapelit, kytkentäkotelot ja muut pienet laitteet suojaan säältä ja ilkivallalta. Näin maston ilme säilyy kauniin yhtenäisenä ja puun esteettisyys pääsee oikeuksiinsa. Maston kiertokulma on puoli astetta, ja asennustöitä helpottavat ulkopuolelle sijoitettava kiipeilytikas ja ylhäälle asennettavat, maston ympäri kierrettävät asennustasot. Maston rakenne ei siis vain ole ekologinen, vaan myös esteettinen ja käytännöllinen.
Suomalainen puu sekä puu- ja tietoliikenneosaaminen raaka-aineena
ECOPOL-tietoliikenne mastojen syntytarina vie Unkariin, jossa muutama vuosi sitten kehittyi idea puurakenteisista, maisemaan luonnollisemmin istuvista mobiilimastoista. Ensimmäiset mastot pystytettiinkin Keski-Europpaan, josta idean jatkojalostuksen ja puualan huippuosaamisen perässä innovaatio siirtyi vuonna 2017 Suomeen.
EcoTelligent Oy:n tavoitteena on hyödyntää ECOPOL-tietoliikennemastoissa mahdollisimman pitkälle suomalaista puuta, puuvalmisteita ja puuosaamista, jolloin mahdolliset taloudelliset hyödyt ja työllisyysvaikutukset jäävät Suomeen.
EcoTelligent Oy panostaa myös uusien tuotteiden kehittämiseen ja on parhaillaan kehittämässä seuraavan sukupolven tuotetta, älymastoa 5G-valmiudella. Tavoitteena on rakentaa pylväs, jonka sisälle saadaan piilotettua tietoliikenteen tarvitseman teknologian lisäksi halutut älylaitteet, kuten älyvalaistus, turvakamerajärjestelmä tai vaikkapa sähköpyörän tai -auton latauspiste. Myös tässä kehitystyössä on hyödynnetty suomalaista puu- ja tietoliikenneosaamista.
Lisätietoja:
Gyöngyi Mátray, toimitusjohtaja. EcoTelligent Oy
Puhelin +358 50 355 0905, sähköposti gyongyi.matray(@)ecotelligent.fi
Artikkelin kirjoittaja on Jukka-Pekka Juutinen, EcoTelligent Oy:n yksi perustajajäsenistä.
EcoTelligent Oy suunnittelee ja valmistaa ekologisia, puurakenteisia tietoliikennemastoja ja kehittää uuden sukupolven älymastoja kaupunkikäyttöön mm. tulevaa 5G-teknologiaa varten. Yritys on perustettu vuonna 2017. Sen kotipaikka on Liperi.
Available also in English / läsa på svenska